Nieuwbouw

Het vertrouwen van de aannemers daalt

Het vertrouwen van de aannemers is volgens de laatste conjunctuurenquête opnieuw gedaald. De recentste cijfers over de faillissementen geven een negatieve trend weer. De cijfers met betrekking tot de orderboekjes en de laatste gegevens over de bouwvergunningen en de bouwactiviteit blijven wel positief.

Stemming van de aannemers

Met een verslechtering van de conjunctuurbeoordeling in juli geven de resultaten van de conjunctuurenquête aan dat het driemaandelijks gemiddeld vertrouwen van de aannemers verder is achteruitgegaan. De optimisten (10,7%) hebben terrein verloren ten opzichte van de pessimisten (13,7%).

Activiteit neemt toe met 1,6%

De bouwactiviteit nam volgens de laatste gegevens van het Instituut voor de Nationale Rekeningen toe tijdens het eerste kwartaal van 2011 met +1,6% (op kwartaalbasis) onder andere door het zachte weer. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2010, toen het zeer slecht weer was, steeg de bouwactiviteit met 8,7%.

De werkgelegenheid in de bouw is in het eerste kwartaal van 2011 gestabiliseerd (+0,2%). In vergelijking met het eerste kwartaal van 2010 nam ook de werkgelegenheid toe met 1,3%.



Orderboekjes: werk voor 5,5 maanden

Het orderboek van de aannemers bevat tijdens de periode van mei tot juli werk voor 5,5 maanden. Dit is een lichte stijging van 0,8% in vergelijking met de vorige drie maanden, toen het orderboek werk voor 5,46 maanden bevatte.

Woningbouw: stijging bij nieuwbouw en renovatie

Tijdens het eerste kwartaal van 2011 werd de bouw van 10.989 nieuwe woningen toegestaan. Dit is een stijging van 16,6% in vergelijking met de maanden oktober tot december 2010 (9.349 vergunde nieuwe woningen).

Deze forse stijging wijst op het herstel van de situatie na de anticipatie tot juli 2010 en het echo-effect nadien, als gevolg van de vele bouwers die zich gehaast hebben om hun dossier voor 31 maart 2010 in te dienen om nog in aanmerking te kunnen komen voor de toepassing van het verlaagde btw-tarief op een schijf van 50.000 € van de werken.

Het aantal vergunningen voor de renovatie van woningen steeg tijdens het eerste kwartaal van 2011 met 9,9%, toen 8.736 vergunningen werden afgeleverd. Voor de maanden oktober tot december 2010 bedroeg dit cijfer slechts 7.948 vergunningen.

De recentste trendindicator, die dateert van november 2010, wijst op een stijgende trend. Uit de laatste cijfers blijkt reeds dat deze positieve evolutie zich heeft doorgezet tot minstens begin 2011.

Niet-woningbouw: nieuwbouw en renovatie stijgen

Tijdens de periode januari tot maart 2011 bedroeg het vergunde volume nieuwe gebouwen 9,82 miljoen kubieke meter. Dit is een stijging van 9,2% tegenover de vorige drie maanden (8,99 miljoen kubieke meter). Ook het aantal vergunde renovaties nam toe met 9,8% tijdens dezelfde periode (van 1.256 naar 1.379).

De recentste trendindicatoren, die dateren van november 2010, duiden op een dalende trend voor nieuwbouw en op een stabiliserende trend voor renovatie. De jongste cijfers voor nieuwbouw geven geen duidelijk beeld van de verdere trendevolutie weer. Voor renovatie blijkt daarentegen dat de trend gedurende twee maanden eerder stabiel is gebleven.

Faillissementen: stijging met 10,7%

Tijdens de periode van april tot juni moesten 439 bouwbedrijven de boeken neerleggen. Dit is een stijging met 10,7% in vergelijking met de vorige drie maanden, januari tot maart 2011, toen de bouw 397 faillissementen telde.

De recentste trendindicator van februari geeft een stijgende trend aan. Uit de laatste cijfers blijkt al dat deze stijgende trend zich minstens een maand verder heeft doorgezet.

Ook interessant