Nieuwbouw

Bouwbarometer: Orderboek aannemers iets beter gevuld

De orderboekjes van de aannemers zijn iets beter gevuld dan drie maanden geleden. Ze beoordelen de conjunctuur dan ook wat minder pessimistisch. Het aantal bouwvergunningen daalt zowel bij nieuwbouw als bij renovatie, hoewel er tekens van stabilisatie zijn. Het aantal faillissementen stijgt.
Volgens de resultaten van de conjunctuurenquête van februari zijn de aannemers lichtjes beter gestemd in vergelijking met de vorige maanden. De kloof tussen de pessimisten en de optimisten (die respectievelijk goed zijn voor 14,0% en 11,7%) wordt opnieuw iets kleiner na de kleine verslechtering van de stemming in januari.



Activiteit neemt toe met 0,5%

De gegevens van het Instituut voor de Nationale Rekeningen vermelden dat de sectorale activiteit zich tijdens het derde kwartaal heeft herstelt (+0,5% op kwartaalbasis). Dit is 1,23% meer in vergelijking met het vierde kwartaal 2009. De werkgelegenheid is in het derde kwartaal stabiel gebleven (0,0%) In vergelijking met het vierde kwartaal van 2009 steeg de werkgelegenheid met 0,7%.

Orderboekjes: werk voor 5,34 maanden

De orderboekjes zijn enigszins beter gevuld dan drie maanden geleden. Tijdens de periode van december 2010 tot februari 2011 geven de aannemers aan dat zij beschikken over een orderboekje met daarin werk voor 5,34 maanden. Dit is iets hoger dan in vergelijking met de vorige periode van september tot november 2010 (5,31 maanden).

Woningbouw: daling bouwvergunningen bij nieuwbouw en renovatie

Bij de nieuwbouwwoningen daalde het aantal bouwvergunningen tijdens de maanden september tot november 2010 (9.128 vergunde nieuwe woningen) ten opzichte van de vorige drie maanden (13.874 vergunde nieuwe woningen).

Deze daling is het logische gevolg van de versnelling van de formaliteiten voor een bouwaanvraag, die tot zeer hoge cijfers voor het tweede kwartaal (zelf tot juli) heeft geleid. Veel bouwers wilden toen immers de deadline 31 maart 2010 halen om nog in aanmerking te komen voor de toepassing van het verlaagde btw-tarief op een schijf van 50.000 € van de werken.

De renovatievergunningen hadden betrekking op 8.204 woningen tijdens de maanden september tot november 2010 tegenover 8.379 tijdens de vorige drie maanden. Zij vertoonden dus een daling met 2%.

De recentste trendindicator, die dateert van juli 2010, wijst op een negatieve evolutie. De volatiele maandcijfers laten zoals gebruikelijk nog niet toe om een conclusie te trekken voor een recentere trendzetting. De laatste cijfers wijzen evenwel in de richting van een verdere verslechtering, hoewel tekens van stabilisatie reeds merkbaar zijn (wel sneller voor renovatie dan voor nieuwbouw).

Niet-woningbouw: daling bouwvergunningen voor nieuwbouw, stijging voor renovatie

Het vergunde volume nieuwe gebouwen bedroeg 9 miljoen kubieke meter tijdens de periode van september tot november 2010 tegenover 11,8 miljoen voor de vorige drie maanden, toen een gebouw zorgde voor ongeveer 3 miljoen kubieke meter. Het aantal vergunde renovaties steeg daarentegen met 5% tijdens dezelfde periode (van 1.244 naar 1.311).

De recentste trendindicatoren, die dateren van juli 2010, wijzen daarentegen op een daling zowel voor de nieuwe niet-woongebouwen als voor renovatie. Ondanks de volatiliteit van de maandcijfers en hoewel het nog te vroeg is voor een trendzetting suggereren de recentste cijfers een verdere doorzetting van deze trends.

Faillissementen: stijging met 7%

In de periode van oktober tot december 2010 steeg het aantal in de bouw getelde faillissementen (416) met 7% in vergelijking met de vorige drie maanden (389 faillissementen). Na een periode van stabilisatie in de zomermaanden geeft de recentste trendindicator van september terug een stijging aan. De laatste brutocijfers suggereren geen doorbreking van deze trend voor de periode oktober - januari.