Nieuwbouw

Bouwbarometer: 'Aarzelend vertrouwen van de aannemers'

De aannemers geven aan dat zij tijdens de periode van februari tot april 2011 beschikken over een orderboekje met daarin werk voor 5,46 maanden. Dat is een stijging met 2,9% in vergelijking met de vorige drie maanden en een vijfde stijging op rij. Het vertrouwen van de aannemers is niettemin aarzelend: er zijn ongeveer evenveel pessimisten als optimisten. De laatste cijfers over de bouwvergunningen zijn nog steeds negatief, behalve voor nieuwe woningen.

Stemming van de aannemers

Volgens de resultaten van de conjunctuurenquête van april is het vertrouwen van de aannemers aarzelend. In vergelijking met maart hebben de pessimisten terug terrein gewonnen maar op een gemiddelde van drie maanden halen de optimisten net de bovenhand van de pessimisten.

Activiteit neemt toe met 1,4%

De laatste gegevens van het Instituut voor de Nationale Rekeningen wijzen op een positieve groei van +1,4% (op kwartaalbasis) van de sectorale activiteit tijdens het vierde kwartaal van 2010. Ook de werkgelegenheid is in het vierde kwartaal lichtjes toegenomen (+0,4%).

In vergelijking met het vierde kwartaal van 2009 nam de bouwactiviteit toe met 3,3% en steeg de werkgelegenheid in dezelfde periode met 1,3%.



Orderboekjes: werk voor 5,46 maanden

De aannemers geven aan dat zij, tijdens de periode van februari tot april 2011, over een orderboekje beschikken met daarin werk voor 5,46 maanden. Dit is een stijging van 2,9% in vergelijking met de vorige drie maanden (5,31 maanden).

Woningbouw: stijging bij nieuwbouw en daling bij renovatie

Het aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen bedroeg tijdens de periode november 2010 tot januari 2011 aanzienlijk meer (9.744 woningen) dan tijdens de periode augustus - oktober (8.893 woningen). Dit is een stijging met 9,6%.

Ondanks deze stijging blijven de laatste cijfers zeer laag. Dit is het gevolg van de anticipatie die werd genoteerd tot juli gezien veel bouwers zich gehaast hebben om hun dossier voor 31 maart 2010 in te dienen en zo in aanmerking te kunnen komen voor de toepassing van het verlaagde btw-tarief op een schijf van 50.000 € van de werken. In die context is de stijging waarvan sprake een teken dat de situatie zich gedeeltelijk normaliseert.

Voor de renovatie van woningen daalde het aantal bouwvergunningen tijdens de maanden november 2010 tot januari 2011 met 3,3%. Tijdens deze periode werden 8.036 vergunde renovaties afgeleverd. Voor de maanden augustus tot oktober 2010 bedroeg dit cijfer 8.307 vergunde renovaties voor woningen.

De recentste trendindicator, die dateert van oktober 2010, wijst op een negatieve evolutie. De volatiele maandcijfers laten zoals gebruikelijk nog niet toe om een conclusie te trekken voor een recentere trendzetting. De laatste cijfers wijzen in de richting van een verdere verslechtering, hoewel tekens van stabilisatie reeds merkbaar zijn, vooral voor nieuwbouw.

Niet-woningbouw: nieuwbouw en renovatie daalt

Tijdens de periode november 2010 tot januari 2011 bedroeg het vergunde volume nieuwe gebouwen 8,6 miljoen kubieke meter. Dit is een daling van 28,5% tegenover de vorige drie maanden (12 miljoen kubieke meter), toen één gebouw werd vergund voor een volume van ongeveer 3 miljoen kubieke meter. Ook het aantal vergunde renovaties verminderde met 4% tijdens dezelfde periode (van 1.320 naar 1.269).

De recentste trendindicatoren, die dateren van oktober 2010, wijzen trouwens op een daling. Ondanks de volatiliteit van de maandcijfers en hoewel het nog te vroeg is voor een trendzetting suggereren de recentste cijfers een verdere doorzetting van de trend voor nieuwbouw. Alhoewel de laatste cijfers voor renovatie hopen op een stabilisatie.

Faillissementen: daling met 3%

Het aantal getelde faillissementen in de bouw (397) daalde met 3% in de periode van het eerste kwartaal van 2011, van januari tot maart, in vergelijking met de vorige drie maanden (409 faillissementen).

De recentste trendindicator van november geeft, na een periode van stabilisatie in de zomermaanden, een stijgende trend aan. De volatiliteit van de cijfers laat nog geen verdere gevolgtrekkingen toe. Toch duiden de recentste cijfers geen kentering van deze trend aan.

Ook interessant