Algemeen

Bouwbarometer januari: Moeizaam herstel

De bouwactiviteit stabiliseerde zich enigszins in het derde kwartaal van 2010 (+0,1%). Op jaarbasis werd amper vooruitgang geboekt: +0.2% in vergelijking met het derde kwartaal 2009. Zelfs met orderboekjes die beter gevuld waren dan tijdens de drie eerste kwartalen van het jaar bleven de aannemers in de maand december toch pessimistisch over de bouwconjunctuur.

Stemming van de aannemers

De resultaten van de conjunctuurenquête van de maand december tonen aan dat de verbetering van de stemming van de aannemers zich sinds de zomervakantie doorzet. Nochtans blijven de pessimistische conjunctuurbeoordelingen in de sector (14,0%) talrijker dan de optimistische (11,7%).



Activiteit stabiliseert zich in het derde kwartaal

Na de belangrijke schommelingen van het eerste semester (terugval als gevolg van de strenge winter en herstel nadien) stabiliseerde de bouwactiviteit zich enigszins tijdens het derde kwartaal (+0,1% op kwartaalbasis volgens het Instituut voor de Nationale Rekeningen).

In het derde kwartaal vertoonde de activiteit een stijging van 0,8% vergeleken met het vierde kwartaal van 2009. Daarmee neemt de activiteit iets minder toe dan de werkgelegenheid (+1%) tijdens dezelfde periode.

Orderboekjes: werk voor 5,30 maanden

Tijdens de laatste drie maanden van vorig jaar, van oktober tot december, gaven de aannemers aan dat zij beschikken over een orderboekje met daarin werk voor 5,30 maanden. Dit is een hoger niveau dan dat voor de periode van juli tot september 2010 (5,16 maanden).

Woningbouw: daling voor zowel nieuwbouw als renovatie

Bij de nieuwbouwwoningen daalde het aantal bouwvergunningen tijdens de maanden juni tot augustus 2010 (13.851) met 10% ten opzichte van de vorige drie maanden.

Deze daling is een logisch gevolg van de versnelling die tot zeer hoge cijfers heeft geleid tijdens het tweede kwartaal. Veel bouwers wilden toen immers de deadline halen om in aanmerking te komen voor de toepassing van het verlaagde btw-tarief op een schijf van 50.000 € van de werken.

De renovatievergunningen hadden betrekking op 8.351 woningen tijdens de maanden juni tot augustus 2010 tegenover 8.626 tijdens de vorige drie maanden. Zij vertoonden dus een daling met 3,2%.

De recentste trendindicatoren, die dateren van april 2010, wijzen op een positieve ontwikkeling voor de nieuwbouwwoningen, maar op een terugval voor de renovatie. De volatiele maandcijfers laten zoals gebruikelijk nog niet toe om een conclusie te trekken voor een recentere trendzetting. Toch tekenen ombuigingen zich al aan, vooral voor nieuwbouw.

Niet-woningbouw: daling voor zowel nieuwbouw als renovatie

De subsector niet-woningbouw maakte gedurende de maanden juni tot augustus een negatieve ontwikkeling door. Het volume van vergunde nieuwe gebouwen bedroeg 12,13 miljoen kubieke meter of 6% minder dan tijdens de maanden maart tot mei. Het aantal vergunde renovaties daalt ook tijdens dezelfde periode van 1.365 naar 1.286 (-5,8%).

De recentste trendindicatoren, die dateren van april 2010, blijven stabiel voor nieuwe niet-woningbouw, terwijl ze voor de renovatie een daling vertonen. Ondanks de volatiliteit van de maandcijfers en hoewel het nog te vroeg is om de trendzetting van de maanden mei – augustus te kennen, suggereren de recentste cijfers nog geen verbetering voor nieuwbouw noch voor renovatie.

Aantal faillissementen: stijging met 11,7%

Het aantal in de bouw getelde faillissementen in de periode van september tot november 2010 (409 bedrijven) stijgt met 11,7% in vergelijking met de vorige drie maanden (366 bedrijven). In werkelijkheid weerspiegelen de recentste cijfers een zekere stabiliteit op een hoog niveau, als de verstoringen van de zomer buiten beschouwing worden gelaten.
Build for Life