Nieuwbouw

Bouwbarometer juli 2011: 'Aantal vergunningen stijgt'

Het aantal vergunningen voor het eerste kwartaal van 2011 stijgt zowel voor woningen als voor niet-woongebouwen. Bovendien geven de aannemers aan te beschikken over een beter gevuld orderboekje met daarin werk voor 5,52 maanden. Dit is opnieuw een toename in vergelijking met de vorige drie maanden. Het vertrouwen van de aannemers is wel wat verslechterd en ook het aantal faillissementen stijgt.

Stemming van de aannemers

Volgens de resultaten van de conjunctuurenquête van de maand mei zet de verslechtering van de stemming van de aannemers zich verder door na een korte herleving tijdens de maanden februari-maart. De optimisten (11,3%) hebben in de maand mei opnieuw terrein verloren ten opzichte van de pessimisten (13,7%).



Activiteit neemt toe met 1,6%

Volgens de laatste gegevens van het Instituut voor de Nationale Rekeningen nam de bouwactiviteit tijdens het eerste kwartaal van 2011 toe met +1,6% (op kwartaalbasis). De werkgelegenheid in de bouw is in dezelfde periode gestabiliseerd (+0,2%).

Orderboekjes: werk voor 5,52 maanden

Het orderboek van de aannemers bevat tijdens de periode van april tot juni werk voor 5,52 maanden. Dit is een stijging van 2,2% in vergelijking met de vorige drie maanden (5,41 maanden).

Woningbouw: stijging bij nieuwbouw en renovatie

Tijdens het eerste kwartaal van 2011 werd de bouw van 10.924 nieuwe woningen toegestaan. Dit is een stijging van 17% in vergelijking met de maanden oktober tot december 2010 (9.341 vergunde nieuwe woningen).

Deze forse stijging wijst op een herstel van de situatie na de anticipatie tot juli 2010 en het echo-effect (daling) nadien. Vele bouwers hebben zich toen gehaast om hun dossier voor 31 maart 2010 in te dienen en zo nog in aanmerking te kunnen komen voor de toepassing van het verlaagde btw-tarief op een schijf van 50.000 € van de werken.

Tijdens het eerste kwartaal van 2011 steeg het aantal vergunningen voor de renovatie van woningen met 10,3% en werden 8.759 vergunningen afgeleverd. Voor de maanden oktober tot december 2010 bedroeg dit cijfer 7.940 vergunningen.

De recentste trendindicator, die dateert van november 2010, wijst op een stijgende trend. De volatiele maandcijfers laten zoals gebruikelijk niet toe om een conclusie te trekken voor een recentere trendzetting. Toch suggereren de laatste cijfers een doorzetting van deze positieve evolutie.

Niet-woningbouw: nieuwbouw en renovatie stijgen

Tijdens de periode januari tot maart 2011 bedroeg het vergunde volume nieuwe gebouwen 9,9 miljoen kubieke meter. Dit is een stijging van 10% tegenover de vorige drie maanden (9,0 miljoen kubieke meter). Ook het aantal vergunde renovaties nam toe met 10,1% tijdens dezelfde periode (van 1.255 naar 1.381).

De recentste trendindicatoren, die dateren van november 2010, duiden op een dalende trend voor nieuwbouw en op een stijgende trend voor renovatie. Ondanks de volatiliteit van de maandcijfers en hoewel het nog te vroeg is voor een trendzetting wijzen de recentste cijfers op een trendomkeer voor nieuwbouw en een verdere doorzetting van de stijgende trend voor renovatie.

Faillissementen: stijging met 7,2%

Tijdens de periode van maart tot mei 2011 telde de bouw 434 faillissementen. Dit is een stijging met 7,2% in vergelijking met de vorige drie maanden, december 2010 tot februari 2011, toen 405 bouwbedrijven de boeken moesten neerleggen.

De recentste trendindicator van januari geeft een stijgende trend aan. Alhoewel de volatiliteit van de cijfers echter nog geen verdere gevolgtrekkingen toelaat, wijzen de laatste cijfers toch op een voortzetting van deze stijgende tendens.

Ook interessant