Nieuwbouw

Bouwvergunningen tweede kwartaal drukken optimisme

De Bouwbarometer van de Confederatie vertoont sterk verschillende cijfers. Nu ze vaststellen dat hun orderboekjes beter gevuld zijn, geven de aannemers een betere conjunctuurbeoordeling. Nochtans vagen de dalende cijfers over de bouwvergunningen van het tweede kwartaal in vrij grote mate de stijgingen weg die in het eerste kwartaal werden opgetekend. Eén uitzondering: nieuwbouwwoningen ontsnappen aan deze trend vanwege de tijdelijke invloed van het verlaagd btw-tarief dat geldt op een deel van de factuur voor de werken.



Stemming van de aannemers

De resultaten van de conjunctuurenquête van oktober tonen dat de aannemers lichtjes beter gestemd zijn. De kloof tussen de pessimisten en de optimisten (die respectievelijk goed zijn voor 16% en 11%) lijkt opnieuw te worden gedicht na enkele maanden van relatieve stabilisering.

Activiteit neemt toe met 4,3%

De gegevens van het Instituut voor de Nationale Rekeningen vermelden dat de sectorale activiteit zich tijdens het tweede kwartaal herstelt (+4,3% op kwartaalbasis). Dit herstel volgt op de zeer duidelijke terugval (-3,5%) die tijdens de eerste drie maanden van het jaar werd opgetekend. In die maanden heeft de strenge winter de productie sterk verstoord. In totaal vertoonde de activiteit van het tweede kwartaal dus een stijging met 0,7% vergeleken met het vierde kwartaal 2009. Daarmee neemt de activiteit iets meer toe dan de werkgelegenheid (0,6%) tijdens dezelfde periode.

Orderboekjes: werk voor 5,26 maanden

De orderboekjes zijn beter gevuld dan drie maanden geleden. Tijdens de periode van augustus tot oktober geven de aannemers aan dat zij beschikken over een orderboekje met daarin werk voor 5,26 maanden, dit is een hoger niveau dan dat voor de periode van mei tot juli 2010 (5,13 maanden).

Woningbouw:28% meer bouwvergunningen voor nieuwbouw

Bij de nieuwbouwwoningen steeg het aantal bouwvergunningen tijdens de maanden april tot juni 2010 (16.432 vergunde nieuwe woningen) ten opzichte van de vorige drie maanden (12.870 vergunde nieuwe woningen).

Deze sterke stijging vloeit, hoofdzakelijk, voort uit het vergunnen van projecten (vooral voor eengezinswoningen) die versneld werden om afgerond te zijn vóór de deadline die bestond voor de toepassing van het verlaagde btw-tarief op een schijf van 50.000 € werken. Deze maatregel gold, ter herinnering, immers voor de bouwaanvragen die ingediend werden vóór 1 april 2010 en op voorwaarde dat de werken uitgevoerd zijn vóór 31 december 2010.

Renovatie valt terug

De renovatievergunningen hadden betrekking op 8.104 woningen tijdens de maanden april tot juni 2010 tegenover 8.801 tijdens de vorige drie maanden. Zij vertoonden dus een daling met 8%.

De recentste trendindicatoren, die dateren van februari 2010, wijzen op een positieve evolutie voor de nieuwbouwwoningen, maar op een terugval voor de renovatie. De volatiele maandcijfers laten zoals gebruikelijk nog niet toe om een conclusie te trekken voor een recentere trendzetting. Maar de stabiliteit die hierin de afgelopen maanden te zien is, suggereert dat deze trends zich zullen voortzetten.

Niet-woningbouw: terugval in het tweede kwartaal maar...

De subsector niet-woningbouw maakte in het tweede kwartaal 2010 een negatieve ontwikkeling door. Het vergunde volume nieuwe gebouwen bedroeg 11,1 miljoen kubieke meter tijdens de periode van april tot juni 2010 tegenover 12,2 miljoen voor de vorige drie maanden (tijdens welke het vergunnen van enkele zeer grote gebouwen de cijfers had opgesmukt). Het aantal vergunde renovaties daalde ook tijdens dezelfde periode (van 1.412 naar 1.291).

De recentste trendindicatoren, die dateren van februari 2010, wijzen niettemin op een positieve evolutie voor de niet-woningbouw, zowel in de nieuwbouw als bij renovatie. Ondanks de volatiliteit van de maandcijfers en hoewel het nog te vroeg is voor een trendzetting suggereren de recentste cijfers een voortzetting van het herstel voor de nieuwbouw, maar een stabilisering (of zelfs een trendommekeer) voor de renovatie.

Faillissementen: daling met 3,9% maar…

Het aantal in de bouw getelde faillissementen in de periode van juli tot september 2010 (379 bedrijven) daalde met 3,9% in vergelijking met de vorige drie maanden (394 bedrijven). In werkelijkheid zijn de cijfers voor de maand september, na een zekere stabiliteit tijdens de zomer, opnieuw vergelijkbaar met de bijzonder hoge cijfers van de maanden maart en mei die bijdroegen tot de verhoging van het aantal faillissementen dat opgetekend werd tijdens de laatste bekende periode van 12 maanden (dit is van oktober 2009 tot september 2010), ofwel een stijging met 8% vergeleken met het peil dat een jaar eerder opgetekend werd.