Duurzaam Bouwen

Handige tool helpt bij energiezuinig renoveren

Energiezuinig bouwen en renoveren blijft in het brandpunt van de bouwactualiteit. Voor renovaties is het moeilijk om kosten en baten in te schatten. Hoe presteert een bestaand gebouw op het vlak van energie? Welke ingrepen kan u toepassen om het energieverbruik terug te dringen? En is een hoge energieprestatie wel mogelijk? De architectenorganisatie NAV en de onderzoeksorganisatie VITO lanceren een tool waarmee u aan de hand van woningtypologieën een overzicht krijgt van mogelijke energiezuinige ingrepen en terugverdientijden.

Een bestaande wooneenheid renoveren tot een lage-energiewoning, dit is de uitdaging waar de bouwsector de komende jaren voor staat. Voor ieder gebouw zou moeten worden nagegaan welke ingrepen er nodig zijn om de energieprestatie te verbeteren en welke terugverdientijd hieraan gekoppeld zijn. Maar een gespecialiseerde studie per wooneenheid is duur. Op basis van een onderzoeksproject van de Vlaamse onderzoeksorganisatie VITO heeft NAV een webtool gemaakt waarmee u de energetische prestatie van een woningtype kan terugvinden.

Tabula-onderzoek van VITO
De webapplicatie is gebaseerd op een recent onderzoeksproject van VITO, dat aan de hand van Belgische woningentypologieën een beschrijving van de energieprestatie geeft. De studie kaderde in het Europese onderzoeksproject TABULA waarbij 13 Europese onderzoekspartners waren betrokken.

Via een set van typische woningen (rijwoning, halfopen, vrijstaand, appartement) geklasseerd volgens verschillende bouwperiodes en op maat van de Belgische context worden het gebouwgebonden energieverbruik voor verwarming, warm waterconsumptie en hulpenergie voor de werking van de technische installaties in kaart gebracht.

VITO stelt verbetermaatregelen voor om het energieverbruik van deze woningtypes terug te dringen, enerzijds tot op het niveau van de EPB-eisen voor nieuwbouw en anderzijds tot op het niveau van lage-energiewoningen. Voor de twee renovatiescenario’s geven de onderzoekers ook een inschatting van de investeringskosten, de verwachte besparing op de energiekosten en een indicatie van de terugverdientijd.

Tool voor architecten
Bij een renovatie is er vaak niet de mogelijkheid een gedetailleerde kosten-batenanalyse op te maken. Door op basis van het woningtype een overzicht van energetische ingrepen, energieprestatieniveaus en terugverdientijd te geven, kan deze NAV-tool de architecten helpen bij het vastleggen van het ambitieniveau voor een energiezuinige renovatie.

De tool kunt u via deze link vinden.