Architectuur

Gedurfde ideeën van studenten architectuur, dwars door Diest

Gedurfde ideeën van studenten architectuur, dwars door Diest
Met de ontwerpstudio van 2 bachelor architectuur van de PHL Departement architectuur en beeldende kunst van Diepenbeek, kiezen we jaarlijks een mooie historische stad uit.
In het academiejaar 2009-2010 was dat Diest, net omwille van de historische rijkdom, maar ook omwille van zijn vele en verscheiden plekken.
Als thematiek hanteren we “de doorsnede van de stad”, waarbij we eerst buiten de stad heel wat natuur vinden, vervolgens de snijlijn tussen de stad en de natuur behandelen en tot slot het dichte stedelijke weefsel onderzoeken.

Bij de eerste opgave moesten de studenten drie verblijfsunits en een gemeenschappelijke ruimte ontwerpen aan de vesten. Deze situeren zich vlak aan de Halve Maan waar de hellingen steil zijn, waar er een overvloed is aan water en natuur en waar het landschap zo gaaf is dat men er op het eerste zicht niet zou mogen bouwen. Vandaar dat de ingrepen heel bescheiden moeten zijn, en zich maximaal moeten integreren. Sommigen ontwierpen ondergrondse constructies die volledig verdwijnen in de ondergrond, anderen dan weer bakens die enorm opvallen in de natuur.

De tweede opgave situeert zich aan de rand van het Henri Verstappenplein en aan de voet van het Warandepark. De toekomstige (fictieve) bewoners zijn erg begaan met de natuur Zo is de vrouw des huizes bv herboriste. Via haar winkel en bescheiden drankgelegenheid legt ze de perfecte link tussen de stad en de natuur. De plek heeft enorm veel potenties, maar een buitenstaander ziet die waarschijnlijk niet meteen. Ontwerpers zien hier de mooie relatie en verbinding tussen het plein en het park, met op de looplijnen overgangen tussen beiden. Zo wordt dit een ontdekkingstocht in de wereld van de herboristen.



De laatste opgave situeert zich aan onafgewerkte wachtgevels in het centrum van de stad, tussen de Hallestraat en de Suikerpotstraat. Deze gevels staan er al een eeuw, en zullen er wellicht nog een eeuw staan. De studenten hebben op basis van eigen stedenbouwkundige modellen heel wat mogelijkheden ontdekt om hier twee woongelegenheden te ontwerpen, en een toegevoegde publieke functie, op schaal van de buurt en qua functie afgestemd op de werkelijke noden.

Via de tentoonstelling die loopt vanaf 27 juni in het stadhuis te Diest tonen de studenten van de 2de bachelor architectuur welke mogelijkheden er zijn om enkele bijzondere plekken in Diest verder te ontwikkelen, zowel buiten, aan de rand, als binnen de historische stad. Deze ideeën zijn een bron van inspiratie voor beleidsmakers, inwoners en architectuurliefhebbers.

Opening van de tentoonstelling met toelichting door de burgemeester van Diest en door de studioverantwoordelijken van het departement architectuur, gevolgd door een receptie.

27 juni, 17 uur, stadhuis Diest.