Interieur

Frisse Scholen 2.0 de nieuwe norm met klimaatplafonds

Als een school een goed binnenklimaat heeft, blijken de studieresultaten met sprongen omhoog te gaan. Vermoeidheid en concentratieproblemen komen minder vaak voor als er voldoende koele lucht wordt toegevoerd en astma en longweginfecties blijven langer uit als stof en bacteriën buiten de deur van het klaslokaal gehouden worden. Wanneer het concept ‘frisse scholen 2.0’, ontwikkeld door het Nieuwerkerkse installatie-adviesbureau Beekink, in scholen wordt toegepast, blijken beide klimaatproblemen stevig te worden aangepakt.

Klimatiseren beter dan isoleren

Dat scholen kampen met een slecht binnenklimaat is al jaren bekend. In het overheidsrapport “Beter binnenmilieu basisscholen”, dat in 2008 verscheen, werd al geconcludeerd dat de luchtkwaliteit in klaslokalen in het stookseizoen sterk terugloopt: ‘In bijna 80% van de Nederlandse schoollokalen stijgt het CO2-gehalte ver boven de grenswaarde van 1000 ppm, waardoor allerlei fysieke ongemakken ontstaan, zoals hoofdpijn en geïrriteerde ogen’. Ook werd duidelijk dat gebrekkige ventilatie, zonbelasting en interne warmtebelasting de veroorzakers zijn van oververhitting in de klaslokalen. Bij het bouwen van scholen lag vanwege stijgende energielasten de nadruk echter veel meer op het isoleren van het pand dan op klimatiseren.

‘Frisse scholen’-concept werd nieuwe norm

Om de schadelijke gevolgen van een slecht binnenmilieu zoveel mogelijk te beperken, werd eind 2008 het ‘frisse scholen’-concept geïntroduceerd, gebaseerd op door TNO gemeten laboratorium- en praktijktestprestaties. Hierin zijn de ventilatienormen aangescherpt om het luchtkwaliteitsprobleem en de oververhitting in scholen aanzienlijk te reduceren. Het bouwbesluit zal hier in 2012 ook op aangepast worden door de ventilatie naar 8,5 dm3/s/per persoon te brengen. De oververhitting is hiermee nog niet opgelost, maar daarvoor heeft Beekink nu een aanvullend nieuw concept ontwikkeld.

Vernieuwd klimaatplafond

De installatieadviseurs van Beekink ontwikkelden speciaal voor scholen het ‘Frisse Scholen 2.0’-concept, een doorontwikkeling van het ‘frisse scholen’-concept. Hiermee worden betere resultaten behaald dan met de reguliere systemen voor frisse scholen. De warmte- of koudebron in de lokalen bestaat uit metalen geperforeerde klimaatplafonds met daarin verwarming/koelslangen waardoor warm of koud water stroomt. Door de uitgeblazen lucht ontstaat hierdoor een verwarmde/gekoelde straling die een zeer comfortabel en behaaglijk gevoel oplevert.

Betaalbare variant voor scholen

Wim van Genderen, mededirecteur van Beekink, kwam dit soort plafonds vaak tegen in kantoorgebouwen. Dat bracht hem op het idee om een dergelijk systeem met koeling voor scholen uit te werken. De basis van het klimaatplafond is hetzelfde gebleven, maar Beekink zette het even iets slimmer in elkaar. Samen met de Belgische fabrikant Interalu ontwikkelde Beekink het idee tot een betaalbare variant. Van Genderen legt uit dat het luchtdebiet per vierkante meter klaslokaal drie keer hoger is dan in een gemiddelde kantoorruimte: “Dus is de behoefte aan geventileerde lucht ook veel hoger, waardoor het belangrijk is dat de lucht tochtvrij wordt ingeblazen.” Dit inblazen gebeurt (op basis van CO2-niveau) via de geperforeerde panelen, maar in dit systeem zijn geen er kanalen boven de lokalen nodig. “Dat maakte de prijsstelling een stuk gunstiger en hogere plafonds zijn ook nog eens makkelijker te realiseren”, geeft Van Genderen aan.

Alle voordelen, zoals de strakke vormgeving, perfecte geluidsisolatie, geïntegreerde luchtbehandeling, snelle aanpassing op wisselende omstandigheden, toepassing van energiezuinige verlichting en minder stof en bacteriën in de klas, zorgen voor de perfecte omstandigheden om de leefomstandigheden en leerprestaties naar een hoger niveau te tillen.

Pilotschool

De basisschool De Tweeklank in Hazerswoude, ontworpen door het Utrechtse architectenbureau CITA, is een van de eerste scholen waarin dit totaalconcept wordt toegepast. Het klimaatplafond wordt hier aan een warmtepomp gekoppeld. Er is ook een koppeling te maken aan een warmte/koude-opslagsysteem. Deze aanbesteding heeft aangetoond dat ‘frisse scholen 2.0’-concept ook binnen een krap budget kan worden gerealiseerd. Belangrijk aspect tijdens de calculaties was dat de kosten voor een regulier verlaagd plafond konden worden uitgespaard. Onlangs is met de bouw van De Tweeklank gestart.

Ook interessant