Nieuwbouw

Nieuwbouw scholen schiet tekort

De nieuwbouw van scholen schiet tekort. Dat zegt Willem Adriaanssen, senior adviseur bij projectmanagement- en huisvestingsadviesburau Hevo in Den Bosch. Volgens Adriaanssen komt dit door te krappe bouwbudgetten. Het gevolg is dat nieuwbouw hierdoor te matig is op het gebied van kwaliteit.

De adviseur ziet echter wel ruimte voor verbeteringen. Door constructies voor aanvullende financiering zijn onder meer lagere exploitatiekosten, lagere milieubelasting, betere gebruiksmogelijkheden, grotere flexibiliteit en een gezonder en aangenaam binnenklimaat te realiseren. Een andere optie is een combinatie te maken tussen de plannen en het vooruitschuiven van bepaalde investeringen. Het grootste probleem schuilt in het feit dat twee kostenposten bij elkaar gebracht moeten worden.

Bij onderwijshuisvesting is het immers zo dat de gemeente voor de bouw en de school voor de exploitatie. De school wil graag een goed gebouw, maar omdat er nog geen goede samenwerking is tussen school en gemeente, voldoet nieuwbouw slechts nipt aan het Bouwbesluit. Scholen kunnen het gebouw wellicht een upgrade geven door met financieringsarrangementen te werken. Die worden onder meer aangeboden door private partijen als installateurs of nutsbedrijven. Die investeringen betalen zich uiteindelijk weer terug.

Gebaseerd op: Cobouw