Ventilatie

Feit of fabel? Wat weet jij over je airconditioning

Feit of fabel? Wat weet jij over je airconditioning
De temperaturen lopen weer hoog op deze week. Tot zelfs code rood, een record! De meeste van ons zoeken dan ook snel de verkoeling van een goed gekoeld kantoor of woonkamer op. Maar telkens wanneer de airconditioner op volle toeren draait duiken er ook weer een aantal hardnekkige fabels op. Hoe goed ben jij op de hoogte van de feiten over airconditioners? LG Airsolutions ontkracht of bevestigt enkele fabels en feiten. Check hieronder je kennis:

De filters in mijn airconditioning moeten één keer per jaar schoongemaakt worden

Fabel: Het reinigen van je filters eens in de 2-3 maanden zorgt voor efficiëntie van je airconditioner. Daarnaast verbetert het ook de kwaliteit van de lucht die de airconditioner uitblaast.

Van airconditioners word je ziek

Fabel: Verkoudheid wordt veroorzaakt door virussen en niet door koude temperaturen. Echter kunnen stof en allergenen in een HVAC-systeem wel allergiesymptomen veroorzaken en een ongezonde omgeving creëren en daarom is het dus zo belangrijk om regelmatig de filters te reinigen.

Airconditioners zijn niet overal even effectief

Feit: Sensoren en andere componenten kunnen worden beïnvloed door de warmte van apparaten in de buurt en direct zonlicht. Daarnaast kunnen voorwerpen in de buurt van een airconditioner een goede luchtstroom en luchtverdeling belemmeren.

Het koudemiddel in je airconditioner dient elk jaar vervangen te worden

Fabel: Koudemiddelen mogen alleen worden vervangen wanneer dat echt noodzakelijk is. Als het koudemiddel in je systeem elk jaar vervangen moet worden is er waarschijnlijk een ernstigere oorzaak voor dit probleem. Het is dan goed contact op te nemen met je installateur.

Je airconditioner lager instellen dan de gewenste temperatuur heeft geen effect op de snelheid waarmee de ruimte verkoeld wordt.

Feit: HVAC-systemen kunnen niet sneller presteren dan dat ze zijn ontworpen om te presteren. Het afstemmen van de temperatuur hoger of lager zal er dan ook niet voor zorgen dat je er sneller koel bij zit.

Je airconditioner de hele dag aanlaten bespaart geld

Fabel: Je bespaart juist geld door je airconditioner uit te schakelen wanneer je niet thuis bent. Een goede isolatie en geïsoleerde ramen houden de temperatuur langer op peil en zorgen ervoor dat de buitenlucht niet in het huis binnendringt.

Ook interessant