Je woning koel houden: 5 tips

Bron: Bouw & Wonen
Je woning koel houden: 5 tips
Het ziet er naar uit dat het ook deze zomer weer lekker warm gaat worden. En hoewel al die warme dagen heerlijk zijn, wil je de woning natuurlijk wel lekker koel houden. Maar wat kun je nu allemaal doen om je woning koel te houden wanneer het buiten zo ontzettend warm is? We geven je een aantal handige tips.

1. Sluit de raamdecoratie overdag

Door je veranda zonwering overdag te sluiten, zorg je ervoor dat de warme zonnestralen niet in huis kunnen komen. Dat zorgt er natuurlijk niet direct voor dat de woning de hele dag koel blijft, maar maakt het al wel een stuk makkelijker! Dus gooi die rolluiken dicht, en zet ze wanneer het zonnetje weg is en de lucht afkoelt pas weer open.

2. Open en sluit ramen en schuifpui

Zodra je Ďs ochtends wakker wordt is het nog redelijk koel buiten. Gooi op dat moment meteen de ramen en als je er een hebt ook de schuifpui open; aan beide kanten van de woning. Zo trekt de koele lucht lekker door de hele woning heen. Zorg er vervolgens voor dat je, zodra het buiten warmer wordt, alle ramen en deuren dicht houdt. Koelt het Ďs avonds buiten weer af en mogen de rolluiken weer omhoog? Dan zet je alle ramen, deuren en schuifpuien weer tegen elkaar open om de frisse lucht door de woning te laten gaan.

3. Gebruik zo min mogelijk elektrische apparatuur

Er zijn maar genoeg apparaten in huis die veel warmte creŽren. Denk bijvoorbeeld aan een droger of een vaatwasser. De warme lucht die van deze apparaten af komt kan de woning moeilijk verlaten, en zeker op het warmste moment van de dag kan het dit ontzettend onaangenaam maken. Probeer deze elektrische apparatuur overdag dus zo min mogelijk te gebruiken; gebruik het liever Ďs avonds wanneer het wat afgekoelt is.

4. Gebruik een ventilator met ijsklontjes

Een ventilator is natuurlijk super handig om wat frisse lucht in de woning te krijgen. Het enige nadeel is dat de ventilator alleen de lucht die al in de woning is circuleert. Om deze lucht wat frisser te maken kun je een tas met ijsklontjes voor de ventilator binden. Zo wordt alle lucht die door de ventilator gecirculeerd wordt direct een stuk frisser!

5. Schakel het zware geschut in

Is je huis nog steeds onaangenaam warm? Ga dan op zoek naar een goede verkoelende airconditioning. Deze zet je tijdens de warme zomermaanden aan en zorgt ervoor dat je woning heerlijk fris en op aangename temperatuur blijft.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo