JaloezieŽn: geschikt voor iedere ruimte

Bron: Bouw & Wonen
JaloezieŽn: geschikt voor iedere ruimte
jaloezieŽn voor de badkamer
Het kiezen van raamdecoratie is een lastige keuze want iedere ruimte is anders. Ook is niet ieder soort raamdecoratie geschikt voor elke ruimte. Dat is jammer want de meeste mensen hebben het liefst in het hele huis dezelfde raamdecoratie hangen, omdat dit zorgt voor een mooi geheel. Een oplossing is dan jaloezieŽn, omdat het overal geschikt voor is.

Voor welke ruimtes zijn jaloezieŽn geschikt?

JaloezieŽn zijn eigenlijk geschikt voor iedere ruimte. Een groot voordeel, omdat je een heel huis met dezelfde soort raamdecoratie kunt bekleden. Je kunt denken aan bijvoorbeeld onderstaande ruimtes waar jaloezieŽn kunnen hangen:

 • Woonkamer
  Voor een woonkamer zijn jaloezieŽn erg geschikt en er wordt dan ook vaak gekozen om jaloezieŽn op te hangen in een woonkamer. Een pluspunt aan jaloezieŽn is dat je kunt spelen met de lichtinval en je privacy. Je bepaalt zelf hoeveel licht er binnen komt en kunt de lamellen zo kantelen dat je voldoende privacy hebt in de woonkamer. In de woonkamer worden meestal houten jaloezieŽn gehangen in een neutrale kleur zoals wit, zwart, grijs of een houtkleur.

 • Keuken
  In een keuken kun je jaloezieŽn ook hangen, omdat jaloezieŽn makkelijk schoon te maken. Ideaal als je jaloezie bijvoorbeeld dicht bij het aanrecht of gasfornuis of kookplaat hangt. In een keuken is licht belangrijk dus je kunt de jaloezieŽn altijd ophalen of in een open stand zetten. In een keuken worden vaak dezelfde jaloezieŽn gehangen als in de woonkamer, omdat dit zorgt voor een mooi geheel.

 • Badkamer
  Niet alle raamdecoratie zijn geschikt om te hangen in een badkamer, maar aluminium jaloezieŽn wel. Aluminium jaloezieŽn zijn geschikt om in een vochtige ruimte te hangen. Je hebt genoeg keuze uit kleuren, maar de meeste mensen kiezen wit of grijs, omdat die kleuren vaak terugkomen in een badkamer. De meeste badkamerramen zijn niet erg groot dus dan zijn jaloezieŽn met een smalle lamelbreedte mooier dan brede jaloezieŽn.

 • Slaapkamer
  In een slaapkamer worden jaloezieŽn ook wel gehangen en dat komt door de dubbele functie die jaloezieŽn met zich meebrengt. Je kunt de lamellen dicht kantelen zodat het de ruimte donkerder maakt. Ideaal voor `s avonds en overdag kun je de lamellen open kantelen zodat je voldoende licht hebt, maar wel nog wat privacy houdt. Houd er wel rekening mee dat jaloezieŽn wel nog licht door laten, ook in de gesloten stand. In de lamellen zitten namelijk gaten waar de koorden doorheen lopen.

 • Kantoor of werkkamer
  In een kantoor zijn jaloezieŽn ook erg geschikt, omdat mensen zelf kunnen bepalen hoeveel licht of zon naar binnen schijnt. Het is niet prettig om in een donkere omgeving te werken, maar fel zonlicht in je ogen of op je beeldscherm is ook niet fijn. Je kunt zelf de jaloezieŽn kantelen en dit kun je ieder moment weer aanpassen. In kantoren zie je ook vaak neutrale kleuren terug, maar soms ook een felle kleur die bijvoorbeeld ook terugkomt in het logo van de het bedrijf.

Bij welke woonstijlen passen jaloezieŽn?

Naast de ruimte waar jaloezieŽn geschikt voor zijn, kun je ook kijken of het wel past bij de rest van het interieur. JaloezieŽn hebben gelukkig een veelzijdig karakter, waardoor ze bij vele woonstijlen passen. Daarnaast heb je een ruime keuze uit kleuren dus zo kun je jaloezieŽn helemaal laten matchen bij de rest van de ruimte. Je kunt denken aan bijvoorbeeld onderstaande woonstijlen waar jaloezieŽn kunnen hangen:

 • jaloezieŽn op maatIndustrieel
  Een industrieel interieur kenmerkt zich door stoerheid en ruwe en natuurlijke materialen. JaloezieŽn passen daar perfect bij en dan met name brede jaloezieŽn. Dat kunnen houten jaloezieŽn zijn, maar ook aluminium jaloezieŽn. Kleuren die je vaak in een industrieel interieur zie zijn: zwart, grijs, bruin of wit.

 • Landelijk
  Een landelijk interieur kenmerkt zich door natuurlijke materialen en lichte kleuren. JaloezieŽn staan erg goed in een landelijk interieur. Vooral witte, houten jaloezieŽn zijn favoriet. Ook houten jaloezieŽn in houtkleuren passen goed bij een landelijk interieur.

 • Modern of design
  Een modern of design interieur kenmerkt zich door strakke vormen. JaloezieŽn bestaan natuurlijk uit horizontale strakke strepen en daarom worden deze vaak gehangen in een modern of design interieur. Door gebruik te maken van donkere kleuren zoals zwart, benadruk je de strakke lijnen. Ook witte jaloezieŽn passen goed bij een modern of design interieur.

 • Klassiek
  Een klassiek interieur is erg sierlijk en traditioneel. Als je kiest voor witte, houten jaloezieŽn dan staat dat erg mooi in een klassiek interieur.

 • Scandinavisch
  Een Scandinavisch interieur kenmerkt zich door natuurlijke materialen en de kleur wit. Licht is erg belangrijk in een Scandinavisch interieur en daarom zie je zoveel wit terug. Met jaloezieŽn kun je zelf de lichtinval bepalen waardoor witte, houten jaloezieŽn kunnen dan niet ontbreken. Ook kun je kiezen voor witte, aluminium jaloezieŽn.

 • Kleurrijk
  In een kleurrijk interieur kom je genoeg kleuren tegen. De kunst is om een aantal kleuren uit te kiezen die leidend zijn en baker terugkomen. Zo voorkom je dat het een kleurbende wordt. Bij jaloezieŽn heb je genoeg keuze uit kleuren dus zo kun je voor iedere kamer een gewrenste jaloezie vinden. Je kunt van tevoren altijd gratis stalen aanvragen zodat je kunt controleren of de kleur jaloezieŽn goed past bij de rest van de ruimte.

 • Basic
  Een basic interieur is erg simpel en tijdloos. Er wordt vaak gekozen voor neutrale kleuren, omdat die overal bij passen en lang meegaan. Je kunt hierbij bijvoorbeeld kiezen voor witte, bruine, grijze of zwarte jaloezieŽn.

Voor welke ramen zijn jaloezieŽn geschikt?

JaloezieŽn zijn dus geschikt voor verschillende ruimtes en woonstijlen, maar ook voor vele soorten ramen. Je kunt hieronder zien voor welke ramen jaloezieŽn geschikt zijn:

 • Vast raam
  Je kunt jaloezieŽn hangen voor een vast raam. Je kunt dan kiezen om jaloezieŽn te hangen over het kozijn heen, zodat het hele kozijn wordt afgesloten. Ook kun je jaloezieŽn hangen aan het plafond van de ruimte waar ze komen te hangen, hiermee sluit je ook het hele kozijn af. Ook kun je de jaloezieŽn hangen aan het plafond van het kozijn of in sommige gevallen monteren of het kozijn zelf. Je kunt alleen boren in een houten kozijn, maar voor kunststof of aluminium kozijnen kun je jaloezieŽn met een speciaal systeem bevestigen zonder te boren.

 • Houten kiepkantelraam
  Je kunt jaloezieŽn monteren op een houten kiepkantelraam. Het is aan te raden om staaldraad erbij te bestellen zodat de lamellen strak hangen als het raam kiept. Ook kun je de jaloezieŽn hangen op de muur boven of naast het kozijn. De jaloezieŽn sluiten dan het hele kozijn af. Ook kun je de jaloezieŽn hangen aan het plafond van de ruimte waar ze komen te hangen.

 • Kunststof of aluminium kiepkantelraam
  Je kunt niet boren in een kunststof kozijn, maar gelukkig is er een speciaal systeem. Het smartfitsysteem: u krijgt jaloezieŽn dan in een aluminium frame en u monteert het frame door steunen tussen het glas en het rubber te schuiven en daar het frame in te klikken. Je kunt natuurlijk ook kiezen om de jaloezieŽn te hangen over het kozijn heen te hangen, zodat het hele kozijn wordt afgesloten. Ook kun je jaloezieŽn hangen aan het plafond van de ruimte waar ze komen te hangen.

Waarvoor zijn jaloezieŽn niet geschikt?

JaloezieŽn zijn voor vele situatie geschikt, maar helaas niet voor alles. Er moeten altijd uitzonderingen zijn. JaloezieŽn zijn niet geschikt voor onderstaande ramen:

 • Dakramen
  JaloezieŽn zijn niet geschikt voor dakramen, omdat dakramen te schuin zijn. Als jaloezieŽn te schuin hangen dan werkt het systeem niet meer. Heeft u toch raamdecoratie nodig voor een dakraam? Geen zorgen, plissťgordijnen zijn wel geschikt voor dakramen en voor lichtkoepels.

 • Lichtkoepels
  JaloezieŽn zijn niet geschikt voor lichtkoepels, omdat de jaloezieŽn dan horizontaal bevestigd worden en dan kunnen de jaloezieŽn niet bedient worden.


Lees ook:

 • Bouw & Wonen Partners:
 • Recticel
 • Wienerberger
 • Credishop
 • Loxone
 • bouwinfo