Decoratie

Jaloezieën: geschikt voor iedere ruimte

Jaloezieën: geschikt voor iedere ruimte
jaloezieën voor de badkamer
Het kiezen van raamdecoratie is een lastige keuze want iedere ruimte is anders. Ook is niet ieder soort raamdecoratie geschikt voor elke ruimte. Dat is jammer want de meeste mensen hebben het liefst in het hele huis dezelfde raamdecoratie hangen, omdat dit zorgt voor een mooi geheel. Een oplossing is dan jaloezieën, omdat het overal geschikt voor is.

Voor welke ruimtes zijn jaloezieën geschikt?

Jaloezieën zijn eigenlijk geschikt voor iedere ruimte. Een groot voordeel, omdat je een heel huis met dezelfde soort raamdecoratie kunt bekleden. Je kunt denken aan bijvoorbeeld onderstaande ruimtes waar jaloezieën kunnen hangen:

  • Woonkamer
    Voor een woonkamer zijn jaloezieën erg geschikt en er wordt dan ook vaak gekozen om jaloezieën op te hangen in een woonkamer. Een pluspunt aan jaloezieën is dat je kunt spelen met de lichtinval en je privacy. Je bepaalt zelf hoeveel licht er binnen komt en kunt de lamellen zo kantelen dat je voldoende privacy hebt in de woonkamer. In de woonkamer worden meestal houten jaloezieën gehangen in een neutrale kleur zoals wit, zwart, grijs of een houtkleur.

  • Keuken
    In een keuken kun je jaloezieën ook hangen, omdat jaloezieën makkelijk schoon te maken. Ideaal als je jaloezie bijvoorbeeld dicht bij het aanrecht of gasfornuis of kookplaat hangt. In een keuken is licht belangrijk dus je kunt de jaloezieën altijd ophalen of in een open stand zetten. In een keuken worden vaak dezelfde jaloezieën gehangen als in de woonkamer, omdat dit zorgt voor een mooi geheel.

  • Badkamer
    Niet alle raamdecoratie zijn geschikt om te hangen in een badkamer, maar aluminium jaloezieën wel. Aluminium jaloezieën zijn geschikt om in een vochtige ruimte te hangen. Je hebt genoeg keuze uit kleuren, maar de meeste mensen kiezen wit of grijs, omdat die kleuren vaak terugkomen in een badkamer. De meeste badkamerramen zijn niet erg groot dus dan zijn jaloezieën met een smalle lamelbreedte mooier dan brede jaloezieën.

  • Slaapkamer
    In een slaapkamer worden jaloezieën ook wel gehangen en dat komt door de dubbele functie die jaloezieën met zich meebrengt. Je kunt de lamellen dicht kantelen zodat het de ruimte donkerder maakt. Ideaal voor `s avonds en overdag kun je de lamellen open kantelen zodat je voldoende licht hebt, maar wel nog wat privacy houdt. Houd er wel rekening mee dat jaloezieën wel nog licht door laten, ook in de gesloten stand. In de lamellen zitten namelijk gaten waar de koorden doorheen lopen.

  • Kantoor of werkkamer
    In een kantoor zijn jaloezieën ook erg geschikt, omdat mensen zelf kunnen bepalen hoeveel licht of zon naar binnen schijnt. Het is niet prettig om in een donkere omgeving te werken, maar fel zonlicht in je ogen of op je beeldscherm is ook niet fijn. Je kunt zelf de jaloezieën kantelen en dit kun je ieder moment weer aanpassen. In kantoren zie je ook vaak neutrale kleuren terug, maar soms ook een felle kleur die bijvoorbeeld ook terugkomt in het logo van de het bedrijf.

Bij welke woonstijlen passen jaloezieën?

Naast de ruimte waar jaloezieën geschikt voor zijn, kun je ook kijken of het wel past bij de rest van het interieur. Jaloezieën hebben gelukkig een veelzijdig karakter, waardoor ze bij vele woonstijlen passen. Daarnaast heb je een ruime keuze uit kleuren dus zo kun je jaloezieën helemaal laten matchen bij de rest van de ruimte. Je kunt denken aan bijvoorbeeld onderstaande woonstijlen waar jaloezieën kunnen hangen:

  • jaloezieën op maatIndustrieel
    Een industrieel interieur kenmerkt zich door stoerheid en ruwe en natuurlijke materialen. Jaloezieën passen daar perfect bij en dan met name brede jaloezieën. Dat kunnen houten jaloezieën zijn, maar ook aluminium jaloezieën. Kleuren die je vaak in een industrieel interieur zie zijn: zwart, grijs, bruin of wit.

  • Landelijk
    Een landelijk interieur kenmerkt zich door natuurlijke materialen en lichte kleuren. Jaloezieën staan erg goed in een landelijk interieur. Vooral witte, houten jaloezieën zijn favoriet. Ook houten jaloezieën in houtkleuren passen goed bij een landelijk interieur.

  • Modern of design
    Een modern of design interieur kenmerkt zich door strakke vormen. Jaloezieën bestaan natuurlijk uit horizontale strakke strepen en daarom worden deze vaak gehangen in een modern of design interieur. Door gebruik te maken van donkere kleuren zoals zwart, benadruk je de strakke lijnen. Ook witte jaloezieën passen goed bij een modern of design interieur.

  • Klassiek
    Een klassiek interieur is erg sierlijk en traditioneel. Als je kiest voor witte, houten jaloezieën dan staat dat erg mooi in een klassiek interieur.

  • Scandinavisch
    Een Scandinavisch interieur kenmerkt zich door natuurlijke materialen en de kleur wit. Licht is erg belangrijk in een Scandinavisch interieur en daarom zie je zoveel wit terug. Met jaloezieën kun je zelf de lichtinval bepalen waardoor witte, houten jaloezieën kunnen dan niet ontbreken. Ook kun je kiezen voor witte, aluminium jaloezieën.

  • Kleurrijk
    In een kleurrijk interieur kom je genoeg kleuren tegen. De kunst is om een aantal kleuren uit te kiezen die leidend zijn en baker terugkomen. Zo voorkom je dat het een kleurbende wordt. Bij jaloezieën heb je genoeg keuze uit kleuren dus zo kun je voor iedere kamer een gewrenste jaloezie vinden. Je kunt van tevoren altijd gratis stalen aanvragen zodat je kunt controleren of de kleur jaloezieën goed past bij de rest van de ruimte.

  • Basic
    Een basic interieur is erg simpel en tijdloos. Er wordt vaak gekozen voor neutrale kleuren, omdat die overal bij passen en lang meegaan. Je kunt hierbij bijvoorbeeld kiezen voor witte, bruine, grijze of zwarte jaloezieën.

Voor welke ramen zijn jaloezieën geschikt?

Jaloezieën zijn dus geschikt voor verschillende ruimtes en woonstijlen, maar ook voor vele soorten ramen. Je kunt hieronder zien voor welke ramen jaloezieën geschikt zijn:

  • Vast raam
    Je kunt jaloezieën hangen voor een vast raam. Je kunt dan kiezen om jaloezieën te hangen over het kozijn heen, zodat het hele kozijn wordt afgesloten. Ook kun je jaloezieën hangen aan het plafond van de ruimte waar ze komen te hangen, hiermee sluit je ook het hele kozijn af. Ook kun je de jaloezieën hangen aan het plafond van het kozijn of in sommige gevallen monteren of het kozijn zelf. Je kunt alleen boren in een houten kozijn, maar voor kunststof of aluminium kozijnen kun je jaloezieën met een speciaal systeem bevestigen zonder te boren.

  • Houten kiepkantelraam
    Je kunt jaloezieën monteren op een houten kiepkantelraam. Het is aan te raden om staaldraad erbij te bestellen zodat de lamellen strak hangen als het raam kiept. Ook kun je de jaloezieën hangen op de muur boven of naast het kozijn. De jaloezieën sluiten dan het hele kozijn af. Ook kun je de jaloezieën hangen aan het plafond van de ruimte waar ze komen te hangen.

  • Kunststof of aluminium kiepkantelraam
    Je kunt niet boren in een kunststof kozijn, maar gelukkig is er een speciaal systeem. Het smartfitsysteem: u krijgt jaloezieën dan in een aluminium frame en u monteert het frame door steunen tussen het glas en het rubber te schuiven en daar het frame in te klikken. Je kunt natuurlijk ook kiezen om de jaloezieën te hangen over het kozijn heen te hangen, zodat het hele kozijn wordt afgesloten. Ook kun je jaloezieën hangen aan het plafond van de ruimte waar ze komen te hangen.

Waarvoor zijn jaloezieën niet geschikt?

Jaloezieën zijn voor vele situatie geschikt, maar helaas niet voor alles. Er moeten altijd uitzonderingen zijn. Jaloezieën zijn niet geschikt voor onderstaande ramen:

  • Dakramen
    Jaloezieën zijn niet geschikt voor dakramen, omdat dakramen te schuin zijn. Als jaloezieën te schuin hangen dan werkt het systeem niet meer. Heeft u toch raamdecoratie nodig voor een dakraam? Geen zorgen, plisségordijnen zijn wel geschikt voor dakramen en voor lichtkoepels.

  • Lichtkoepels
    Jaloezieën zijn niet geschikt voor lichtkoepels, omdat de jaloezieën dan horizontaal bevestigd worden en dan kunnen de jaloezieën niet bedient worden.

Ook interessant