Buitenschrijnwerk

Isoleren met zonwering

Isoleren met zonwering
Zonwering heeft veel functies. De voornaamste functie is natuurlijk het tegenhouden van zonlicht. Zonwering kan echter ook zorgen voor extra isolatie. Dit betekent dat zonwering niet alleen in de zomer, maar zelfs in de winter erg nuttig kan zijn.
In de zomer komt zonwering echt tot zijn recht. Zonwering zorgt er namelijk niet alleen voor dat het zonlicht wordt tegengehouden, maar ook dat hiermee een groot deel van de warmte wordt geweerd. De binnentemperatuur blijft hierdoor aangenaam en zonwering kan zelfs voor een temperatuurverschil van 5 tot 7 graden zorgen. Zonwering is verkrijgbaar in veel verschillende soorten en kan aan de binnenkant of aan de buitenkant van uw raam worden geplaatst.

Zonwering in de winter

Een minder bekende, maar juist erg prettig voordeel van zonwering, is dat het ook in de winter goed van pas kan komen. Zonwering heeft namelijk niet alleen een zonwerende functie, maar ook een isolerende functie. Niet elke soort zonwering beschikt over deze isolerende functie. Vooral screens, shutters, rolluiken en binnenzonwering, zoals gordijnen, staan bekend om hun goede isolerende werking. Het loont erg om uw screens, shutters of rolluiken in de winter ‘s avonds en ‘s nachts gesloten te houden. De meeste warmte in huis ontsnapt namelijk via uw ramen. Doordat de zonwering fungeert als een extra laag voor uw ramen, blijft de warmte beter binnenshuis. Dit is hetzelfde geval met binnenzonwering. Als u uw raambekleding in de winter gesloten houdt, kan dit niet alleen zorgen voor verduistering, privacy en sfeer, maar ook voor isolatie en het tegenhouden van tocht. Het is wel belangrijk dat de raambekleding goed aansluit op het raam en dat uw raambekleding niet voor uw verwarming hangt. De warmte van uw verwarming komt dan juist tussen de raambekleding en het raam terecht, in plaats van in de kamer.

Energiebesparing

Goede isolatie heeft veel voordelen. Zo wordt uw wooncomfort verhoogt, doordat de temperatuur constanter blijft. Ook is het beter voor het milieu en kunt u met goede isolatie besparen op uw energierekening, doordat u minder hoeft te stoken. Zonwering kan in alle seizoenen energiebesparing opleveren. In de zomer wordt een groot deel van de warmte tegengehouden, waardoor het lekker koel blijft in huis. Hierdoor hoeft u geen of nauwelijks gebruik te maken van airconditioning. De exacte energiebesparing hangt af van onder andere het soort glas in uw ramen en de soort raambekleding. Zo isoleren dubbele plisségordijnen met aluminium coating aanzienlijk beter dan standaard gordijnen. Dubbele plisségordijnen hebben een zogenaamde honingraatstructuur. De lucht in deze honingraatstructuur zorgt er, in combinatie met de aluminium coating, voor dat de warmte beter binnenshuis blijft.

Nog betere isolatie

Zonwering draagt dus bij aan een betere isolatie van uw huis. Het is echter belangrijk om de ramen van uw woning ook niet te vergeten. Als u bijvoorbeeld enkel glas in uw woning heeft, zal u wel merken dat hierdoor veel warmte verloren gaat. Nu kunt u het warmteverlies natuurlijk voor een aanzienlijk deel verminderen met zonwering en raambekleding, maar u kunt op ten duur ook kiezen voor het vervangen van uw enkel glas door bijvoorbeeld HR++ glas. HR++ glas zorgt er, zeker in combinatie met zonwering, voor dat er nauwelijks meer warmte verloren gaat. Zo kunt u ook in de winter genieten van een aangename binnentemperatuur én een lagere energierekening.

Ook interessant