Duurzaam Bouwen

Energiecongres: ontdek het programma en kies uw workshop

De Vlaamse Confederatie Bouw organiseert haar 8ste editie van het energiecongres op 22 maart aanstaande . Ditmaal op een gloednieuwe locatie: Lamot Mechelen. Dit energiecongres van, en voor de bouwsector begint om 13.30 u. met een verwelkoming en een toelichting bij het reglementaire kader door Luc Peeters (administrateur-generaal van het Vlaams Energieagentschap). Om 14.30 u. starten dan de drie gelijktijdige workshops. Deze zijn opgezet rond concrete cases en stimuleren de wisselwerking tussen de aannemers en de anderen die betrokken zijn bij het bouwproces.

Workshop 1: Toekomstgericht renoveren. Deze workshop gaat onder meer over Renofase. In dit project wordt een cashflowsimulator ontwikkeld, een instrument voor een doorgedreven energierenovatie. Als praktijkvoorbeeld wordt Mutatie+ besproken, een project dat woningen wil upgraden met modulaire technieken. Ten slotte komt ook de problematiek van de renovaties van appartementen in mede-eigendom aan bod.

Workshop 2: Slimme gebouwen en wijken. Een workshop die onder meer gewijd is aan energienetten en gebouwbeheersystemen.

Workshop 3: Energiezuinigheid: een totaalaanpak. De onderdelen van een bouwproces moeten op elkaar afgestemd zijn. Hoe kun je dit efficiënt organiseren van ontwerp tot onderhoud? Hoe hou je de kosten onder controle? Hoe hou je van in het begin rekening met de installaties? Vormen energiecontracten de oplossing? Deze workshop toont voorbeelden van ESCO's in actie. Zulke Energy Services Companies kunnen de energiezuinigheid bevorderen, onder meer van bestaande overheidsgebouwen.

Na de workshops is er een pauze. Om 17.00 u. begint de plenaire afsluiter, een panelgesprek met aannemers, architecten, juristen en andere experts. Daarna staat als eregast minister Annemie Turtelboom gepland. Het Energiecongres eindigt om 18.30 u. met netwerking bij een natje en een droogje en een bezoek aan de talrijke standhouders.

Klik hier voor het volledige programma en schrijf in ! www.vcb.be/energiecongres-programma

Ook interessant