Interieur

Eigentijdse rolgordijnen

Het moderne rolgordijn van polyester zoals wij het vandaag de dag kennen is er nog maar sinds de helft van de jaren '90. Voor die tijd waren de doeken voornamelijk van katoen die veel minder goed voorgekrompen konden worden. Daar ook nog veel huizen in die tijd niet waren voorzien van dubbel glas besloegen ook de ramen veel meer. Met gevolg dat een rolgordijn er na een paar jaar vol watervlekken en verwrongen uitzag. Vandaag de dag komt enkel glas nog maar zelden voor en door het gebruik van kunststoffen blijven onze eigentijdse rolgordijnen jarenlang mooi. Het moderne rolgordijn is er in tientallen kleurvariaties, zachte stoffen, transparant of verduisterend, met anti bacteriecoating en zelfs in een afzonderlijk rollende duovorm.

Inmeten en op maat maken van een rolgordijn

Voordat je een rolgordijn koopt meet je vanzelfsprekend van te voren in of laat dit doen door de gordijnspecialist. Tip: voor regio Rotterdam is momenteel Zonwering-Rotterdam.com, beter bekend als Pegero, de meest aantrekkelijke. Ze verstrekken zonder verdere verplichtingen degelijk advies en als je wil meteen een voorlopige prijsopgaaf. Het inmeten van een rolgordijn gebeurt 'op de dag' of 'in de dag'. Dat klinkt moeilijker dan het is. Op de dag, is op de muur. Zo kan je het rolgordijn, bij een schuifpui of wanneer het achter een overgordijn komt te vallen, vanaf het plafond laten beginnen. In de dag, is gemeten van muur tot muur in het kozijn. Let er bij het 'in de dag' meten erop dat de uitgerolde doek niet tegen de raamgreep komt.

Het kan ook zijn dat je voor een koopje een rolgordijn kan overnemen van iemand. Tien tegen een dat het dan net niet past. De lengte is niet belangrijk, je hoeft het tenslotte niet helemaal uit te rollen. Wanneer het te breed is en je wil het niet 'op de dag' hangen, of de mogelijkheid is er niet voor, rest je niet anders dan het smaller te maken. De bovenbak, de onderlat en de as, of buis, kort je in met een ijzerzaag. Afhankelijk van het soort stof of doek knip of snij je het rolgordijn simpelweg op maat met een breekmes.

Eigentijdse rolgordijnen

Ook interessant