Nieuwbouw

Eerste steenlegging woonzorgcentrum De Vierde Wand Winterslag

Op maandag 6 februari onthulden de heer Jo Vandeurzen, Vlaams Minister van Welzijn, Volksgezondheidszorg en Gezin; en de heer Wim Dries, Burgemeester van Genk het bord van de eerste steenlegging van het nieuwe woonzorgcentrum De Vierde Wand in Winterslag (Genk).
Het project betreft een gebouwencomplex dat woongelegenheid zal bieden aan 84 senioren met een diverse vraag voor hulp en zorg. Bouwheer is de bvba Circumflex uit Genk. Het ontwerp is van het architectenbureau Peter Cornoedus & Partners uit Genk, aannemer is STRABAG Belgium NV.

Oplevering van het woonzorgcentrum is voorzien in november 2012. De totale kostprijs werd geraamd op 8.200.000 euro. Het project wordt gewaarborgd door het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden ( VIPA ) en kan verder rekenen op een subsidie van 7500 euro per woongelegenheid door Limburg Sterk Merk (LSM).
De naam van het woonzorgcentrum is niet toevallig gekozen. Het gebouw vormt de vierde wand van het kerkplein in Winterslag. De naam ‘de vierde wand’ wordt ook gebruikt in het theater om de denkbeeldige wand tussen de acteurs op een podium en het publiek in de zaal te illustreren. Het is dan ook de visie van de opdrachtgever om ervoor te zorgen dat deze denkbeeldige wand verdwijnt. Openheid en zorg met respect voor de bewoners staan centraal.

Door de komst van het project ontstaat er een betere spreiding van de voorzieningen in Genk. Dat er een grote behoefte is aan deze toegankelijkheid blijkt uit het aantal inschrijvingen van inwoners uit de buurt.
De ruime kamers (28m2 tot 33m2) kunnen door de bewoners naar wens ingericht worden. Verschillende ontmoetingsruimten, een bibliotheek, een orangerie, een tuin en een brasserie zullen bijdragen tot een aangename beleving van het gebouw en omgeving. Tevens beschikt De Vierde Wand over een kleine afdeling voor dementen, deze afdeling geeft uit op een daktuin.

De werking van het woonzorgcentrum zal sterk gericht zijn op integratie in en participatie van de omgeving. Hiervoor zijn al de eerste contacten gelegd en de reacties zijn veelbelovend. Het woonzorgcentrum zal werkgelegenheid bieden voor een 50-tal medewerkers in verschillende functies zoals : verpleeg- en zorgkundigen, animatoren , een kok, en onderhouds- en keukenpersoneel.


Van links naar rechts: Peter Cornoedus - PCP Architecten, Jochen Kerkhofs - PCP Architecten, Bart Houbregs - Directeur WZC De Vierde Wand, Geertje Vandevenne - Directeur WZC De Vierde Wand, Jo Van Deurzen, Wim Dries - burgemeester Genk, Mieke Ramaekers - gedeputeerde voor Welzijn provincie Limburg, Carl Vermeer - Directeur STRABAG Belgium Regio Oost, André Boelaert - Afgevaardigd bestuurder STRABAG Belgium, Marc Notermans - Hoofdprojectleider STRABAG Belgium, Laurent Cardinaels - Projectleider STRABAG Belgium

Ook interessant