Buitenschrijnwerk

Eerst en vooral ramen en deuren beveiligen

Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael wil het systeem van fiscale aftrekbaarheid van investeringen in inbraakbeveiliging uitbreiden. Nu geldt dit enkel voor bedrijven. De minister wil ook particulieren een belastingvermindering geven. De belastingvermindering zou 50 procent van de werkelijk gedane investeringen bedragen met een maximum van 500 euro per jaar. De werken moeten worden uitgevoerd door een vakman (geregistreerde aannemer). De nieuwe maatregel zou op 1 januari 2006 ingaan.
Bouwunie, de bij Unizo aangesloten unie van het kmo-bouwbedrijf, is tevreden met dit voorstel. Het biedt een antwoord op de herhaalde vraag van de bouwfederatie. Minister Dewael heeft hiervoor wel nog het fiat van minister van Financiën Didier Reynders nodig.
De lijst met toegestane investeringen is nog in de maak. Bouwunie wil alleszins dat alle soorten investeringen in inbraakpreventie voor de belastingvermindering in aanmerking komen, in eerste instantie de bouwkundige (o.a. hang- en sluitwerk van ramen en deuren).
Het attest 'veilig wonen', dat nodig is om van de belastingvermindering te kunnen genieten, moet volgens Bouwunie ook door de aannemer afgeleverd kunnen worden.

Het plan van minister Patrick Dewaellegt de controle van de investeringen in inbraakpreventie bij de techno-preventief adviseur. Als hij de werken goedkeurt, levert hij een attest 'veilig wonen' af. Dit attest is nodig om de belastingvermindering te kunnen krijgen. De lokale preventie-adviseurs leveren uiterst nuttig werk af. Bouwunie vreest evenwel dat zij de nieuwe aanvraaggolf niet gaan kunnen bolwerken. De bouwfederatie stelt voor dat ook de aannemers het attest 'veilig wonen' kunnen afleveren, net zoals zij dit nu al doen voor de belastingvermindering voor energiebesparende maatregelen. De techno-preventief adviseurs kunnen hierop steekproefsgewijze controle uitoefenen.

Houd de dief buiten

Bouwunie vraagt de minister om betrokken te worden bij de opstelling van de lijst met toegestane investeringen. In inbraakbeveiliging moet op een weloverwogen manier geïnvesteerd worden. Snel een alarminstallatie plaatsen, is niet de aangewezen methode. Er is een rangorde van maatregelen volgens het zogenaamde OBER-principe. Eerst zijn er de organisatorische maatregelen (bv. leg geen sleutel onder de mat, laat de brievenbus niet uitpuilen indien je op reis bent), nadien de bouwkundige (o.a. hang- en sluitwerk van ramen en deuren) en pas dan de elektronische (alarminstallatie) Ook de registratie van waardevolle goederen blijkt een goede maatregel te zijn. Zo heb je na de inbraak een overzicht van de gestolen of beschadigde voorwerpen en kan je een volledige en duidelijke aangifte doen bij de politie. De boodschap luidt dus: zorg er eerst voor dat de inbreker niet binnen kan. Indien dit toch gebeurt, doe dan een aangifte bij de politie.
Een belastingvermindering is prima maar informatie is zeker zo belangrijk.
De schrijnwerkerijsector werkt daar alvast aan. Bouwunie Schrijnwerkers & Interieurbouwers hebben onder andere met het WTCB (Wetenschappelijk en Technologisch Centrum voor het Bouwbedrijf) een TIS-project (waarbij TIS staat voor Thematische Innovatie Stimulering) opgezet. Het omvat onder meer een modelbestek voor inbraakwerend schrijnwerk. Dat beschrijft de kwaliteit en de degelijke installatie van inbraakwerend materiaal zoals deuren en ramen. Het wordt eind september voorgesteld en in de volgende maanden bekend gemaakt bij aannemers, architecten én (ver)bouwers. De lancering kan gekoppeld worden aan informatie over de nieuwe belastingvermindering.

De overheid registreerde in 2003 net geen 70.000 inbraken in woningen. Een opmerkelijke daling ten opzichte van de voorgaande jaren toen meer dan 80.000 woninginbraken per jaar plaatsvonden.


Algemeen totaal (pogingen en voltooide misdrijven) met inbegrip van geregistreerde overtredingen zonder verzwarende omstandigheden.
Bron: FOD Economie Afdeling Statistiek / Federale Politie (december 2004)