Woonleningen

Een vaste of variabele rentevoet: wat is de beste keuze?

Een vaste of variabele rentevoet: wat is de beste keuze?
Je hoort wel vaker dat een vaste rentevoet vandaag de beste optie is, gezien de rentestanden historisch laag staan. Maar is dat wel zo?

Vaste rentevoet = veilig en heilig

Een vaste rentevoet geeft je zekerheid en duidelijkheid: je weet precies hoeveel je elke maand moet aflossen en hoe lang. Kies je voor een variabele rentevoet, dan kan die op bepaalde tijdstippen aangepast worden. Een verhoging maakt je woonkrediet duurder. Daar hebben veel mensen vandaag schrik van: nu de rentevoeten op een historisch laag niveau staan, kunnen ze alleen nog maar stijgen, niet?

Troeven van een variabele rentevoet

Toch biedt een variabele rentevoet je een aantal interessante voordelen:

 • Bij een aanpassing kan de rente dalen, waardoor ook je maandlast zal afnemen.
 • Stijgt de rentevoet, dan is de maximale stijging hoe dan ook beperkt. Wanneer je het krediet onderschrijft, vertelt je kredietgever je precies hoeveel de maximale stijging bedraagt. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over een rentevoet die volledig door het plafond schiet.
 • Sommige kredietgevers bieden een accordeonsysteem aan. Als de rentevoet stijgt, dan blijft je maandlast dezelfde, maar wordt je looptijd verlengd.
 • Een variabele rentevoet sluit in de praktijk beter aan bij de realiteit van het leven. Elke tien à vijftien jaar krijg je in je leven te maken met belangrijke wijzigingen, die ook een invloed hebben op de verwachtingen voor je woning.
  • Als twintiger ben je op zoek naar een appartementje of een starterswoning.
  • Als dertiger met een kinderwens kijk je uit naar een ruimere woning.
  • Naarmate je de veertig nadert krijgt je carrière mogelijk een boost en stijgen je financiële middelen, waardoor de aankoop van een opbrengsteigendom of een vakantiewoning een interessante investering wordt.
  • Dat geldt ook voor vijftigers, die hun kinderen het huis stilletjes aan zien verlaten.
  • Eenmaal gepensioneerd, ben je weer op zoek naar een kleinere woning.

  Kort samengevat: je leven verandert voortdurend. En een variabele rentevoet speelt daar beter op in dan een vaste.

Vast of variabel: jij beslist!

Uiteindelijk kies jij. Je wil namelijk dat je hypotheeklening naadloos aansluit bij jouw verwachtingen. Ga dus zeker eens langs bij een onafhankelijk kredietbemiddelaar. Die screent de markt en gaat voor jou op zoek naar een oplossing op maat.

Ook interessant