Isolatie

Ecologisch bouwen en isoleren met kalkhennepblokken

Mensen zijn steeds vaker op zoek naar manieren om duurzamer en milieuvriendelijker te bouwen. Het gebruik van kalkhennepblokken past daar perfect in en is volop in opmars. Mengsels van hennep en kalk bieden immers een milieuvriendelijk alternatief voor bouwen en isoleren. Hoe gaat het precies in zijn werk? Ontdek het hier!

Gemaakt van industriële hennep

Hennep is een eenjarig plant uit de hopfamilie. Deze plant wordt soms wel eens geassocieerd met sommige drugsoorten als marihuana en cannabis. Maar er zijn ook variëteiten van de hennepplant die een veel lager THC-gehalte hebben. THC staat voor tetrahydrocannabinol, en is de psychoactieve stof die voornamelijk voorkomt bij cannabis. Het zijn deze hennepvariëteiten die gebruikt worden voor de productie van grondstoffen. Ze worden ook wel eens industriële hennep genoemd.

Hennepbeton, een mengsel van hennephout en kalk

Hennepbeton, dat als basis voor de kalkhennepblokken dient, verkrijg je door hennephout te mengen met een natuurlijk bindmiddel zoals kalk. Kalkhennepblokken zijn dus volledig opgebouwd uit organische en recycleerbare grondstoffen. Ze mogen dus met recht en rede het label milieuvriendelijk dragen.

Meer zelfs, de kalkhennepblokken zijn zowel mens- als milieuvriendelijk in alle levensstadia. De blokken worden immers koud vormgegeven en worden vervolgens in de buitenlucht gedroogd. Op die manier vergt de productie van kalkhennepblokken veel minder energie dan bijvoorbeeld baksteen of cellenbeton.

Vooral interessant voor isolatie- en bouwtoepassingen

Kalkhennepblokken worden voornamelijk gebruikt voor isolatie- en bouwtoepassingen. Je kan ze bijvoorbeeld gebruiken voor de opbouw van isolerende muren in houtskeletbouw, voor de constructie van akoestische wanden of als thermische isolatie aan buitenmuren in bestaande woningen.

Gebruik je ze in combinatie met een hout-, staal- of betonstructuur? Dan kunnen de kalkhennepblokken perfect ingezet worden voor het overwinnen van vervelende thermische koudebruggen.

Relatief nieuw op de Belgische markt

Kalkhennepblokken zijn relatief nieuw op de Belgische markt, maar ondertussen toch al makkelijk te vinden. Vele blokken die op de Belgische markt worden aangeboden zijn van Franse makelij. Een voorbeeld hiervan zijn de hennepblokken van Chanvribloc, die gefabriceerd worden in La Mure in de Franse regio Rhône-Alpes.

Ook interessant