Isolatie

Ecologisch isoleren: Zeewier als isolatiemateriaal

Duurzaam bouwen en isoleren is een onderwerp waarover dezer dagen erg veel gepraat en gediscussieerd wordt. Om ons milieu zo weinig mogelijk te belasten, wordt er gezocht naar natuurlijke en milieuvriendelijke materialen om te bouwen en te isoleren. Zeewier heeft bijvoorbeeld een negatieve CO2 voetafdruk en is daarom een erg duurzaam isolatiemateriaal. Bovendien zorgt zeewier voor een zachte gevel een aangenaam binnenklimaat.

Zeewier al 150 jaar gebruikt als isolatiemateriaal

Zeewier kan in grote hoeveelheden aan de kust van de Noordzee en de Oostzee aanspoelen. Zeewier wordt al meer dan 150 jaar gebruikt als bouw- en isolatiemateriaal en vind je daarom vaak terug in monumentale panden. Vooral in het Hoge Noorden was zeewier een geliefd isolatiemateriaal. Ook vandaag nog kiezen verscheidene architecten ervoor om te isoleren met zeewier. Het kan toegepast worden als gevel- en spouwisolatiemateriaal.

Isoleren met zeewier: enkele voordelen

Het belangrijkste voordeel van isoleren met zeewier is dat het een zeer duurzaam isolatiemateriaal is. Zeewier heeft namelijk een CO2 negatieve voetafdruk. Daarnaast resulteert zeewier in een zachte gevel een aangenaam binnenklimaat. Tenslotte is zeewier een onbrandbaar isolatiemateriaal en zorgt het voor een boost in de lokale economie: het helpt bedrijven die zeewier doen groeien, oogsten en drogen.

Architecturale pareltjes met zeewier

Zeewier als isolatiemateriaal gebruiken is niet echt een nieuw fenomeen. Verschillende architecten ontwierpen reeds huizen met een zeewieren isolatie. Architectenstudio Vandkunsten ontwikkelde in opdracht van Realdania Byg een houten vakantiehuis op het eiland Læsø in Denemarken. Het huis werd zowel vanbinnen als aan de buitenzijde met zeewier geïsoleerd.

In Noorwegen deed architect Manthey Kula heel wat onderzoek naar de mogelijkheden van zeewier als bouwmateriaal. Ook in een oude zeevaartschool in Groningen werd zeewier achter de wanden teruggevonden dat als isolatie diende.

Ook interessant