Wat is een groendak en wat zijn de voordelen?

Bron: Logic-Immo
Een groendak is een dak dat bedekt is met planten of gras. Een groendak biedt een absolute meerwaarde voor elk architecturaal project en zorgt voor een groener stadsbeeld. Een groendak is bovendien niet alleen mooi om naar te kijken, maar biedt ook heel wat andere voordelen. In sommige gemeentes kan je zelfs een premie krijgen om een groendak aan te leggen.
Er zijn verschillende soorten groendaken. Intensieve groendaken of daktuinen bestaan net zoals gewone tuinen uit grassen, kruiden, struiken en soms zelfs bomen. Extensieve groendaken of vegetatiedaken zijn begroeid met mossen, vetplanten en kruiden, en zijn daardoor gemakkelijk te onderhouden.

De voordelen van groendaken

Het grootste voordeel van groendaken is dat ze neerslag voor een groot deel tegenhouden en deze neerslag daarna via verdamping weer afgeven, waardoor de kans op overstroming verkleint. Van al het water dat op een groendak terecht komt, zal uiteindelijk slechts de helft in de riolering belanden.

Daarnaast hebben groendaken een positief effect op het ecologisch welzijn. Groendaken bieden bijvoorbeeld schuil- en broedplaatsen voor vogels, insecten, etc. Bovendien draagt een groendak bij aan een beter leefmilieu en verhoogd zuurstofgehalte in de omgeving.

Tenslotte zorgen groendaken voor extra geluidsisolatie. De lawaaihinder van neerslag en hagel, maar ook van omgevingsgeluiden zal sterk afnemen.

Kan je op elk dak een groendak aanleggen?

Groendaken worden meestal aangelegd op platte daken, maar ook op daken met een helling tot 20 graden (naar het zuiden gerichte daken) of 35 graden (daken die naar het noorden, westen of oosten gericht zijn) kan een groendak voorzien worden.

Zorg ervoor dat een groendak gedurende de zomer minstens drie uur per dag blootgesteld wordt aan de zon. Schaduw van omliggende gebouwen en weerkaatsing van glas kan een negatief effect hebben op de groei van de vegetatie op het groendak. Let er tevens op dat je dak volledig waterdicht is als je een groendak laat aanleggen en informeer of je dakconstructie voldoende draagkracht bezit om een groendak te dragen.

Subsidies om een groendak aan te leggen

Om de aanleg van groendaken een duwtje in de rug te geven, voorzien sommige gemeentes een premie voor inwoners die een groendak willen aanleggen. Deze subsidie bedraagt 31euro/m2.

Het subsidiŰren van groendaken is echter geen verplichting, maar een vrijwillig engagement. Als je wil weten of er in jouw gemeente een subsidie voorzien wordt voor groendaken, neem je best contact op met de milieudienst van je gemeente. Vraag ook na of je een bouwvergunning nodig hebt voor de aanleg van een groendak.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo