Duurzaam Bouwen

Duurzaamheid loont!

Het is al langer duidelijk dat de Nederlandse bouw- en installatiesector bekend is met de Europese klimaatdoelstellingen, maar dat het implementeren van duurzame maatregelen bemoeilijkt wordt door beschikbare budgetten en de heersende cultuur binnen bedrijven/ binnen de sector. De voornaamste drijfveer om deze wel toe te passen is wet- en regelgeving voor de opdrachtgevers en de marktvraag voor de uitvoerende partijen. Echter, bedrijven die duurzaamheid zijn gaan toepassen in de praktijk hebben hier wel degelijk baat bij. Ook al gaat het hier om een beperkte groep bedrijven, de groep hier kort achter is een stuk groter in omvang. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van BuildUpSkillsNL door USP Marketing Consultancy. Dit artikel is het laatste deel van een drieluik van de belangrijkste resultaten.

De wil is er wil, alleen veel bedrijven zien (onterecht) nog veel obstakels
In de voorgaande berichten is voornamelijk ingegaan op de bekendheid en het bewustzijn rondom duurzaamheid en de drijfveren die bedrijven stimuleren of de obstakels die bedrijven weerhouden om duurzaamheid te omarmen. We hebben gezien dat veel bedrijven wel bekend zijn met de doelstellingen die Europa heeft gesteld, maar het blijkt dat veel bedrijven er nog niet actief mee bezig zijn om bij te dragen aan deze doelstellingen. Dit wordt met name veroorzaakt door enerzijds financiën (budget inzetten voor duurzame toepassingen is of niet aanwezig of men stelt investeringen uit) en anderzijds door gedrag/cultuur (het vergt een omslag om te denken in complete levensduur van een product/gebouw (total life cycle costs) versus eenmalige investeringskosten). We hebben dus gezien dat veel bedrijven wel duurzaamheid willen omarmen, maar niet bij machte zijn om dit te implementeren: “onbekend maakt onbemind”.

Koplopers op duurzaamheidsgebied te vinden bij opdrachtgevers en in de installatiesector
Zoals uit eerdere artikelen naar voren kwam, is de markt wel bekend met de maatregelen, maar wordt er nog maar relatief weinig volledig ingezet op duurzaamheid. Door deze twee zaken (bekendheid en gebruik) met elkaar te combineren, is in het onderzoek onderscheid gemaakt naar vier typen bedrijven:

  1. proactief (bekend met doelstellingen en actief met implementeren), de zogenaamde koplopers;

  2. bewust actief (redelijk bekend met doelstellingen en ook redelijk actief met implementeren);

  3. bewust passief (redelijk bekend met doelstellingen, maar niet actief met implementeren); en

  4. totaal onbewust (niet bekend met doelstellingen en ook niet actief met implementeren).

De meeste koplopers zijn te vinden in de groep opdrachtgevers (m.n. commerciële opdrachtgevers) en ook in de groep die er na komt (bewust actief) zitten veel opdrachtgevers (m.n. publieke opdrachtgevers). Verder zien we een groot potentieel in de installatiesector, aangezien deze wel bekend zijn met duurzame maatregelen maar deze nog niet heel actief inzetten. De bedrijven die het meest geïnformeerd en overtuigd dienen te worden, zitten voornamelijk in de B&U sector en bij zzp’ers. Deze laatste groep is een vrij belangrijke groep aan het worden: 1) vanwege hun rol bij de particuliere opdrachtgever (1-op-1) en 2) vanwege hun rol als onderaannemer.



Koplopers op duurzaamheidsgebied te vinden bij opdrachtgevers en in de installatiesector
Hoe kunnen bedrijven overtuigd worden van duurzaamheid? Door niet te kijken naar de aard van het bedrijf (opdrachtgever, handelaar, fabrikant of uitvoerende partij), maar naar de mate waarin duurzaamheid wordt beleden (proactief, bewust actief, bewust passief, totaal onbewust) komen de volgende zaken naar voren:

  • Koplopers maken meer omzet en meer winst
  • Koplopers hebben een beter imago bij klanten, werknemers, huurders en kopers
  • Koplopers hebben lagere exploitatiekosten
  • Koplopers hebben betere positie bij aanbestedingen of opdrachtverstrekkingen
  • Koplopers en bewust actieve bedrijven vinden de interne en externe uitdagingen minder bezwaarlijk

Wat kunnen we hieruit concluderen? Natuurlijk vergt het een omslag om meer met duurzaamheid te gaan doen, maar als bedrijven er eenmaal mee beginnen, blijkt het achteraf mee te vallen. Het is een kwestie van gewoon doen en dan zal het uiteindelijk lonen (in meerdere opzichten). Het is net als met duurzaamheid zelf: de investeringen zullen aan het begin hoger uitvallen, maar op de lange termijn zullen bedrijven de vruchten gaan plukken.

Ook interessant