Ventilatie

Energieverbruik en ventilatie voor verbetering vatbaar

Minder energieverbruik en een betere ventilatie worden door de Nederlandse woonconsument het vaakst genoemd om het binnenklimaat en comfort van de eigen woning te verbeteren. Dit geldt voor zowel huurders als woningeigenaren. Wel noemen huurders veel vaker verbeterpunten aan hun eigen woning dan woningeigenaren. De Nederlanders zien veel verbeterpunten voor het binnenklimaat van de eigen woning. Slechts een derde (32%) van de woningeigenaren is van mening dat er niets te verbeteren valt, tegenover ongeveer een vijfde (22%) van de huurders. Ook noemen de huurders niet alleen vaker, maar gemiddeld ook meer verbeterpunten (2,0 vs. 1,6). Zowel woningeigenaren als huurders noemen het vaakst het energieverbruik (25%) en de ventilatie (20%) als zaken die beter kunnen op het gebied van het wooncomfort. Het lang duren voordat de kamers opwarmen (14%) en de regelbaarheid van de verwarming (13%) worden ook regelmatig genoemd. Dit blijkt uit consumentenonderzoek van USP Marketing Consultancy.

Huurders ondernemen ook zelf actie
Zelf ondernemen de huurders overigens ook actie om de energierekening omlaag te brengen. Slechts 21% heeft de afgelopen twee jaar geen enkele maatregel getroffen om het energieverbruik te verlagen. Daarentegen heeft meer dan de helft (58%) van de huurders spaarlampen aangeschaft en ook LED-lampen (37%) winnen aan populariteit. Wellicht heeft het verdwijnen van de gloeilamp hier wellicht een grotere invloed op dan de wens om bewust energie te besparen. Ook heeft 19% van de huurders huishoudelijke apparaten door meer energiezuinige alternatieven vervangen. Verder is er een groep die met wat kleine aanpassingen aan de woning energie wil besparen. Zo heeft 18% tochtstrips geplaatst en 18% heeft één of meerdere kranen, of de douchekop, vervangen door een waterbesparende variant. Bij een vergelijking met de activiteiten onder huiseigenaren blijkt dat deze laatste groep niet actiever is. Van hen geeft 22% aan geen maatregelen te hebben getroffen de afgelopen twee jaar.

Inzet van corporaties en verhuurders vereist
Hoewel de huurders zelf ook hun steentje bijdragen, zullen de grootste inspanningen toch door de verhuurder moeten worden gedaan. Het aanbrengen van isolatie, dubbelglas en energiezuinige CV-ketels zijn zaken die tot een duidelijk hoger wooncomfort zullen leiden. Bovendien worden huurders ook kritischer en zullen minder snel een woning accepteren die niet voldoende geïsoleerd of geventileerd is. Hierbij ligt een mogelijk risico voor de corporaties die hun verouderde woningvoorraad minder goed verhuurd krijgen. Uit eerder onderzoek van USP bleek ook al dat corporatiehuurders duurzaamheid en energiebesparing als top-3 prioriteit zien van woningbouwcorporaties. Voor de installatiesector liggen er duidelijke kansen om te profiteren van de behoefte aan meer energiezuinige huurwoningen.