Duurzaam Bouwen

Duurzaam bouwen op Batibouw 2008: Partners

Dankzij de financiële steun van de Programmatorische Federale Overheidsdienst organiseren volgende vzw de ‘duurzaam bouwen’-stand op Batibouw. Je vindt deze partners terug in de patio, alias adviespaleis, stand PA-17.

Korte voorstelling ‘duurzaam bouwen’-partners:

VIBE vzw - Vlaams Instituut voor Bio-ecologisch Bouwen en Wonen

VIBE of het Vlaams Instituut voor Bio-ecologisch Bouwen en Wonen informeert over mens- en milieuvriendelijk bouwen en wonen. De vzw verzamelt hierover informatie, en verspreidt ze via publicaties en het tijdschrift ‘Wonen met de natuur’. Regelmatig richt de organisatie vormingen in voor al wie geïnteresseerd is in duurzaam bouwen of (ver)bouwen. Aan professionelen uit de bouwsector reikt VIBE een label uit wanneer de firma voldoet aan een aantal duidelijke erkenningsvoorwaarden met betrekking tot duurzaam bouwen. Ook particulieren kunnen bij VIBE terecht voor duurzaam bouwadvies. Ze kunnen samen met hun architect langskomen in het VIBE-kantoor voor een doorlichting van hun bouwplannen, of er wordt ter plekke een analyse gemaakt. Op de website van VIBE kan iedereen een zeer uitgebreide database raadplegen. Hierin vind je bio-ecologische producten, aannemers, handelaars en architecten.

VIBE vzw – Vlaams Instituut voor Bio-ecologisch Bouwen en Wonen
Grotesteenweg 91
2600 Antwerpen (Berchem)
Tel. : 03/218.10.60
Fax: 03/218.10.69
e-mail: info@vibe.be
website : www.vibe.be met databank bio-ecologische producten, leveranciers, verkooppunten en aannemers

Passiefhuis-Platform vzw

Het Passiefhuis-Platform, alias PHP, is samengesteld uit toonaangevende actoren en instellingen uit de bouwwereld. Zij vertonen stuk voor stuk engagement met betrekking tot energiebesparing en duurzame technologische ontwikkeling. PHP is een zelfstandige organisatie die neutraal is en niet gebonden aan leveranciers of andere groeperingen. Doel van de organisatie is om de bouw van energiezuinige gebouwen, gebaseerd op het Passiefhuis-concept te stimuleren. Kennis en informatie samenbrengen zijn daarbij hun belangrijkste uitgangspunten. Een ‘passiefhuis’ is een woning die ontworpen is volgens de passiefhuisprincipes om energie optimaal te behouden. Door warmteverliezen tot een minimum te reduceren d.m.v. ver doorgedreven isolatie, luchtdichtheid en warmterecuperatie en door passieve warmtewinsten, wordt het Passiefhuis-concept zo efficiënt dat een conventioneel verwarmingssysteem niet langer nodig is.

Passiefhuis-Platform vzw
Gitschotellei 138
2600 Berchem
Tel. : 03/235 02 81
Fax. : 03/271 03 59
e-mail : info@passiefhuisplatform.be
website : www.passiefhuisplatform.be met databank over passief en energiezuinig bouwen en een overzicht van projecten, producten, bedrijven en subsidies.

vzw Fair Timber

De vzw Fair Timber werd opgericht door vertegenwoordigers uit sociale, economische en ecologische hoek om verantwoord bosbeheer wereldwijd te ondersteunen. Dat doet de vzw door gecertificeerd hout te promoten in België. Fair Timber is de vertegenwoordiger van de Forest Stewardship Council in België, een internationale organisatie die het befaamde FSC-label uitreikt. Dat label garandeert dat hout op een manier is gekapt die goed is voor het milieu, de mensen en de economie.

vzw Fair Timber
FSC Belgium
Dutselhoek 47
3220 Holsbeek
Tel. : 016/22 61 37
Fax. : 016/30 83 66
e-mail : info@fair-timber.be
website : www.fair-timber.be

Casa Calida

Natuurlijk bouwen met hout, stro en leem is een bio-ecologische bouwwijze in volle groei: moderne strohuizen, die vanuit een visie van gezond verstand ontstaan, bieden verrassend actuele oplossingen voor de huidige energieproblematiek.
Casa Calida vzw promoot de strobouw in België, ontwikkelt en optimaliseert strobouwtechnieken, vormt en begeleidt (toekomstige) strobouwers via lezingen, cursussen, actieve workshops, opendeurdagen in/strobalenroutes langs strohuizen én bouwt via uitwisseling van kennis en ervaringen voor/door strobouwers een netwerk uit.
Casa Calida vzw bestaat uit ervaren en jonge stroarchitecten, aannemers met kennis van strobouw, ervaren en geïnteresseerde strobouwers.
Casa Calida vzw heeft connecties met andere Europese stroverenigingen en zal 2009 de volgende European Straw Bale Gathering in het Openluchtmuseum Bokrijk organiseren

Casa Calida vzw – Strobouwplatform België
Grootmeers 14
3700 Tongeren
Tel. : 012/39 50 28
Fax: 012/39 55 06
e-mail: info@casacalida.be
website : www.casacalida.be

Nature & Progrès

Nature & Progrès is een organisatie die vertrekt vanuit de fivan een respectvolle benadering van mens en milieu. De organisatie heeft een lange traditie in het sensibiliseren rond landbouw, biologische voeding en duurzaam bouwen. In de loop der jaren heeft de organisatie haar actieterreinen verbreed naar andere aspecten die een positivie invloed hebben op onze gezondheid (biologisch tuinieren, landelijk toerisme,…). Vandaag telt de organisatie meer dan 5600 leden: van consumenten, over producenten en verkopers. Ze organiseert studiedagen, vormingen en geeft een tijdschrift uit. Nature & Progrès is vooral werkzaam in Wallonië en Brussel. Ze organiseert studiedagen, vormingen en geeft een tijdschrift uit. Nature & Progrès is vooral werkzaam in Wallonië en Brussel.

Nature & Progrès
50 rue de Dave
5100 Jambes
Tel. : 081/32 30 63
Fax : 081/31 03 06
e-mail : natpro. bioconstruct@skynet.be
website : www.natpro.be met on-line bibliotheek over biologisch tuinieren, voeding en gezondheid, bio-ecologisch bouwen

Cluster Eco-Construction

De Cluster Eco-Construction groepeert tal van Waalse actoren die actief zijn in de sector van duurzaam bouwen. Van bouwondernemingen en architecten met oog voor duurzaam bouwen, over fabrikanten van duurzame materialen of producenten van fotovaltaïsche panelen of warmtepompen tot universiteiten: alle actoren die iets kunnen bijbrengen aan het duurzaam bouwproces zijn verzameld in een netwerk. Op die manier worden ze in staat gesteld know how en informatie uit te wisselen. Doel van de cluster een dynamiek creëeren in de duurzaam bouwen-sector in het Waalse landgedeelte.

Asbl Cluster Eco-construction
Rue Henri Lecocq, 47 bte 7
5000 Namur
Tel. : 081/71 41 00
Fax. : 081/71 41 01
e-mail : info@ecoconstruction.be
website : www.ecoconstruction.be

Ook interessant