Duurzaam Bouwen

Duurzaam bouwen-dag op Batibouw

Op zoek naar onafhankelijk informatie op Batibouw? Vijf vzw’s: VIBE, Passiefhuis-Platform, Casa Calida, Nature et Progrès en Cluster Eco-construction organiseren de ‘duurzaam bouwen’-dag op zaterdag 1 maart om je informatiehonger te stillen. Van 10.30 tot 18 uur kan je lezingen volgen in de VIP-room in paleis vijf.

Naast de lezingen op zaterdag 1 maart kan je tot en met zondag 9 maart ook terecht op de ‘duurzaam bouwen’-stand in het adviespaleis (patio stand 17). Bovendien kan je binnenstappen in de ervaringsbox, een klein huisje waarin je zelf voelt hoe de lucht door spleten en kieren glipt, indien je niet luchtdicht bouwt. Uitrusten kan dan weer in een unieke strobalen tv-hoek.

Programma lezingen

10.30 – 11.30: ‘Wat is bio-ecologisch bouwen?’ door Peter Thoelen directeur van VIBE vzw (Nederlands)
Over ‘duurzaam bouwen’ bestaan verschillende opvattingen. Vele daarvan zijn commercieel gekleurd. Peter Thoelen vertelt over bio-ecologisch bouwen, een geïntegreerde visie op ‘duurzaam bouwen’, waarin zowel energie- als waterbesparing, bouwmaterialen als ruimtegebruik en ecologische stedenbouw opgenomen zijn. Tijdens deze lezing komen de basisprincipes van bio-ecologisch bouwen en praktijkvoorbeelden aan bod.

11.30 – 12.30: ‘Wat is strobalenbouw?’ door Casa Calida
(Nederlands)
Casa Calida legt uit wat de verschillende technieken en de voordelen van strobouw als bio-ecologische bouwwijze zijn. Daarnaast krijg je een antwoord op de vooroordelen over strobouw. Ten slotte staan de Europese en internationale evolutie en enkele projecten op het programma.

13 tot 14 uur: ‘Kostefficiënt en toch comfortabel en duurzaam’ door Passiefhuis-Platform vzw
(Nederlands)
Hoe een uitstekend comfort behouden en toch onze energiefactuur 4 à 5 keer lager houden dan die van een standaard nieuwbouw woning?
Hoe kunnen we op een kostefficiënte manier toch een stabiel en gezond binnenklimaat realiseren? In tijden van stijgende energieprijzen en hoog oplopende milieubelasting, wordt efficiënt energiegebruik elke dag belangrijker.

14.10 tot 14.30 uur: ‘Zeer energiezuinig bouwen in de praktijk (Bouwdetails)’ door Passiefhuis-Platform
(Nederlands)
Hoe koudebrugvrij bouwen, wind- en luchtdicht bouwen? Moeten we dampopen of dampdicht bouwen? Waar komt het dampscherm dan? Hoe vermijd ik condensatie? Als je zeer energiezuinig wilt bouwen, bots je al snel op deze vragen. Aan de hand van overzichtelijke detailtekeningen en een 3D-weergave, zie je de opbouw van een wand stap voor stap gebeuren. We staan stil bij het hoe en waarom van de theorie, en hoe je dit in de praktijk kan uitvoeren.

15 – 16 uur : ‘Ecologisch bouwen in praktijk’ door Jean Marie Delhaye, architect Groupe Arterre en lid van de Cluster Eco-construction.
(Frans)
Heb je een bouw- of verbouwproject ? De Cluster Ec o-construction geeft twee praktische lezingen met een reeks tips van professionelen uit de bouwsector.

16 – 16.45 uur: ‘Ecologische materialen: ook bij jou thuis?’ door Thierry Noel verdeler van ecologische materialen, Ecobati en lid van de Cluster Eco-construction.
(Frans)

17-18 uur : ‘Het eerst Waalse semi-publieke gebouw in strobalen. Een alternatief voor de klimaatopwarming?’ door Hamadou Kandé verantwoordelijke bio-ecologisch bouwen bij Nature & Progrès Belgique.
(Frans)

Deze lezingen gaan door dankzij de financiële steun van de Programmatorische Federale Overheidsdienst voor Duurzame Ontwikkeling.

Ook interessant