Nieuwbouw

Durabrik Group introduceert de 'balanswoning'

Bouwgrond is schaars, waardoor ‘compact’ bouwen met aandacht voor het wooncomfort de nieuwe norm wordt. Duurdere energie en strengere energienormen laten het aanbod aan isolatie- en energiebesparende technieken exploderen. De organisatie van de mobiliteit bepaalt de kwaliteit van woon- en leefomgeving. Jonge gezinnen hebben oog voor duurzaamheid, maar vooral ook voor de betaalbaarheid… Kortom: bouwen in 2020 zal meer dan ooit het zoeken naar evenwicht inhouden. En dus het maken van keuzes. Met drie ‘balanswoningen’ speelt Durabrik Group in op die toekomst en spreekt het duidelijk het spreekwoord tegen dat kiezen verliezen is.

De drie balanswoningen werden ingeplant in Merelbeke, waar Durabrik momenteel ook vijftig eigentijdse woningen ontwikkelt. Hoewel elk met een eigen stijl qua inrichting (landelijk, Scandinavisch en minimalistisch) vormen de balanswoningen één geïntegreerd geheel. “Met deze balanswoningen etaleert Durabrik Group niet alleen de technische expertise van haar merken Durabrik Life, Victor en EcoPuur; ze staan ook voor een nieuwe visie op wonen in de toekomst,” benadrukt Durabrik ceo Joost Callens. “Zowel toekomstige bouwers als renoveerders kunnen er energiezuinige oplossingen bekijken en begrijpen, zich laten inspireren door knappe én compacte binnenhuisarchitectuur en informatie verzamelen die hen moet helpen de voor hen belangrijke evenwichten te definiëren en te vinden. Daarom de term ‘balanswoning’.”

De juiste keuze voor de goede balans

Het is duidelijk dat nieuwbouwwoningen de volgende jaren sterk zullen evolueren. Vooreerst en uiteraard op het vlak van energieverbruik. Uit een uitgebreid onderzoek dat in opdracht van Durabrik uitgevoerd werd door Futureproofed*, blijkt overduidelijk dat het absoluut de moeite loont om te investeren in het duurzame karakter van een woning om zo op termijn je energieverbruik en –rekening onder controle te houden. Toch worden investeringen in duurzame en energievriendelijke oplossingen voor nieuwe woningen dikwijls, onterecht, op de lange baan geschoven wegens te hoge investeringskosten. Energiezuinig bouwen is duidelijk een vraagstuk waar kopers van nieuwbouwwoningen vandaag vaak mee worden geconfronteerd. Europa stelt steeds hogere energie eisen en ook in België worden de normen voor het E-peil aangescherpt. De balanswoningen bieden op het vlak van energie en isolatie een breed arsenaal aan oplossingen die de juiste balans energiezuinigheid/investering mogelijk maken voor elk budget. Wie dat wenst kan netjes binnen de lijnen van de huidige normen kleuren, maar net zo goed veel verder gaan dan wat er qua wettelijke bepalingen tegen 2020, en zelfs daar voorbij, te verwachten valt.

Schaarsere bouwgrond zal onherroepelijk compactere nieuwbouw in de hand werken. Compact bouwen, zonder in te leveren op wooncomfort, staat hoog op het prioriteitenlijstje van Durabrik Group. De bekleding van de gevel (gevelleien in het geval van de balanswoningen), hoekjes en kantjes vermijden, een slimme indeling,… Ook hier leveren de balanswoningen het bewijs dat voor elke bouwheer het juiste evenwicht tussen compactheid en wooncomfort is weggelegd.
Collectieve energie- en milieuvoorzieningen, een optimale benutting van de beschikbare oppervlakte, gemeenschappelijk gebruik van regenwater, een gemeenschappelijke tuin met voldoende privacy,… het zal de verkaveling van de toekomst typeren. De balanswoningen tonen hoe dit kan.

De afstand woon-werk (en vooral hoe die te overbruggen), openbaar vervoer, autodelen, elektrische auto’s en fietsen,… Mobiliteit wordt een belangrijke factor in het beslissingsproces waar te bouwen. Ook op dit vlak heeft Durabrik Group oplossingen in huis die de juiste persoonlijke balans garanderen. Durabrik Life biedt in heel België voortdurend nieuwe verkavelingen aan met aandacht voor het mobiliteitsvraagstuk, terwijl Victor staat voor bouwen of renoveren op maat en dus op een zelf gekozen locatie.
Doorheen deze en nog veel meer mogelijke balansen lopen twee rode draden: die van het budget en die van de duurzaamheid. Toekomstige bouwers en renoveerders kunnen bij al hun keuzes beide factoren in meer of mindere mate laten doorwegen. Ook dat tonen de balanswoningen aan.

Balanswoning van Durabrik

Net dat stapje verder

In de balanswoningen heeft Durabrik bewust nieuwe, duurzame bouwtechnieken geïntegreerd die verder gaan dan de huidige door de regering opgelegde normen, maar die allemaal toch zeer haalbaar zijn. Met deze initiatieven, gaat Durabrik net dat stapje verder richting energieneutraal bouwen om zo helemaal klaar te zijn voor de toekomstige normen. Opteren voor duurzame oplossingen stopt nu eenmaal niet bij je eigen woning.

Vrijheid en comfort

Voor nieuwe verkavelingen wordt er steeds meer gekozen voor collectieve energie- en milieuvoorzieningen en voor een optimale benutting van de beschikbare oppervlakte. Gemeenschappelijk gebruik van regenwater, zonnepanelen die doorlopen, een gemeenschappelijke tuin, die toch voldoende individuele vrijheid biedt, zijn maar een paar voorbeelden. De drie balanswoningen van Durabrik tonen ruimschoots aan hoe dit kan en dit zonder te moeten inboeten op comfort.

Balanswoning van Durabrik

Ook interessant