Vastgoed

Drie keer meer schenkingen door belastingverlaging

Iedereen weet het: vastgoed erven kost je handenvol geld. Het alternatief? Je woning nog tijdens je leven aan een familielid schenken. Maar ook dat alternatief was tot voor kort allesbehalve goedkoop. Soms liepen de tarieven op tot 80 procent! Aan die situatie maakte Vlaams minister van Economie Annemie Turtelboom (Open Vld) vorig jaar een einde. Sinds schenken veel goedkoper is geworden, zijn er drie keer meer schenkingen.

Hervorming schenkingsrechten

Wie onroerend goed wegschenkt, betaalt daarvoor een schenkbelasting. Tot voor kort waren de tarieven erg hoog, waardoor maar weinig mensen gebruikmaakten van deze mogelijkheid. Op 1 juli 2015 verlaagde de Vlaamse regering de schenkingsrechten op onroerende goederen.

Nieuwe tarieven

In het beste geval – voor een woning tot 150.000 euro, geschonken aan familie in rechte lijn – betaal je nu nog maar 3 procent. Voor schenkingen aan broers, nichten en andere personen (ook niet-familie) betaal je tegenwoordig 10 procent. Een forse daling ten opzichte van vroeger, toen de minimatarieven 20 procent bedroegen voor broers en zussen, 25 procent voor ooms, tantes, neven en nichten, en 30 procent voor alle anderen. De maximatarieven dalen van 80 procent tot 40 procent.

Beduidend meer schenkingen in 2015

Door de tarieven enerzijds te verlagen en anderzijds te vereenvoudigen, hoopte Vlaanderen schenkingen aan te moedigen. En dat is dus ook gelukt. Volgens De Morgen sloten de notarissen 2015 af met meer dan 10.000 schenkingen. In december alleen al kwamen 2247 klanten langs voor een schenking, of drie keer meer dan in juli, toen de nieuwe regels in voege traden.

Volgens schattingen hebben Vlaamse gezinnen in een halfjaar tijd 1,22 miljard euro aan elkaar geschonken. Daar wint ook de overheid bij, want de schatkist ontvangt hierdoor sneller inkomsten. In het beste geval komt er elk jaar zo’n 60 à 70 miljoen euro bij in de Vlaamse schatkist.

Ook interessant