Derde woontoren op het eilandje is uniek architectuurproject

  BE   13 mei 2011 Bron: Project2
Aan symbolen voor de herwaardering van de historische Antwerpse havenwijk het Eilandje is er geen gebrek. Zo is er niet alleen het indrukwekkende nieuwe Museum aan de Stroom (MAS), maar ook de derde woontoren van het grootschalige architectuurproject Westkaai aan het Kattendijkdok. De toren – Westkaai 61 – wordt deze maand voorgesteld aan het publiek.

Project Westkaai is met een bovengrondse bebouwbare oppervlakte van ca. 45.000m² het grootste Antwerpse ontwikkelingsproject in jaren. Door de combinatie van de uitzonderlijke ligging en de uitzonderlijke architectuur is het de nieuwe aantrekkingspool van Antwerpen aan het worden. Westkaai is de creatie van een woon-, werk- en ontspanningsoord op een boogscheut van het centrum van Antwerpen en met veel respect voor de ziel van het voormalige havengebied.

Adembenemende uitzichten

Met de eerste twee torens van project Westkaai werd in 2009 al de verbinding gemaakt tussen stad en haven. De derde toren, een ontwerp van David Chipperfield Architects uit Londen, zal opnieuw maximaal inspelen op de voordelen van torenbouw: fenomenale zichten én meer plaats om rondom groene ruimte te creëren. Tussen elk gebouw van het project ligt een tuin van 1.000 tot 3.000 m², plus een tien meter brede wandelpromenade langs het water. Die promenade moet de Antwerpenaar uitnodigen om ‘zijn stroom’ te herontdekken.

Dankzij diepe terrassen rond het hele gebouw en grote panoramische ramen, zullen de bewoners genieten van onbelemmerde uitzichten op het water, de parken en de stad. Het oosterzicht brengt het hele bruisende eilandje in beeld. Noordelijk kijkt men uit over het groene droogdokkeneiland, de haven en straks het spectaculair nieuw Havenhuis door sterarchitect Zaha Hadid. Het zuiderzicht belicht dan weer de historische stad met de kathedraal, de Boerentoren en het Mas.

Luxueus wonen in het hart van de stad

Net zoals de eerste twee torens is het nieuwe gebouw in de eerste plaats bedoeld om een eigentijdse woonfunctie te vervullen. De toren biedt ruimte aan 64 hoogwaardige appartementen, variërend van 60 tot 350 m². De gevel wordt vervaardigd uit betonnen zuilen met witte marmeren deeltjes, die voor een duurzame witte kleur zorgen. De brede terrassen zijn uit hetzelfde materiaal vervaardigd en omringd door kaderloze glazen balustrades. Grote panoramische ramen geven elk appartement een penthousegevoel. De mooie zichten, de rustige tuinen en het water, gecombineerd met het sprankelende stadsleven, vormen een perfect stadsalternatief voor wie een huis met tuin gewoon is.

De afwerking van elk appartement in “Westkaai 61” is naar analogie met de eerste twee torens van uitzonderlijk hoog niveau. Zo wordt elke woning standaard opgeleverd met een eiken parket, een luxueuze badkamer, vloerverwarming in de leefruimtes en een topkeuken. Alle appartementen hebben hoge plafonds: 2,70 m voor de verdiepingen 1 tot 10, maar liefst 3 meter voor de verdiepingen 11 tot 14 en een kathedraalhoge 5 meter voor de twee penthouses!

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo