Westkaai Antwerpen heeft nieuwe skyline

  BE   30 mei 2008 Bron: Duval Guillaume
Met het optrekken van de twee 55 meter hoge torens van Westkaai neemt de opwaardering van het Eilandje nu echt concrete vormen aan. Vandaag zijn al meer dan 60 procent van de appartementen van torens 1 en 2 verkocht en de bestemming van de 4 andere torens ligt ook al in grote lijnen vast. Na de particuliere interesse hebben ook de investeerders hun weg gevonden naar Westkaai. Zo is er een overeenkomst met Zilver Avenue om in toren 4 een senior livingproject onder te brengen.

Minder dan een jaar na de voorstelling van het project heeft Westkaai zijn plaats al veroverd in de skyline van Antwerpen. Met het bereiken van de totale hoogte van 55 meter kan de afwerking van de eerste twee torens nu beginnen. De oplevering van toren 1 en 2 is voorzien voor eind 2009. Pas dan zal gestart worden met de bouw van fase 2, met eerst de bouw van toren 4 en daarna toren 3. Fase 2 zal trouwens volledig ontworpen worden door de bekende Britse architect David Chipperfield.

De uiteindelijke opleverdatum voor toren 6 is volgens planning voorzien voor 2013. Over de bestemming van de verschillende torens is ook al meer duidelijkheid : torens 1, 2 en 3 hebben een pure residentiële functie, terwijl toren 4 gereserveerd is voor een senior living-project van ‘Zilver Avenue’. Toren 5 en 6 krijgen naar alle waarschijnlijkheid een commerciële invulling, de bestemming ervan wordt later bepaald.

Project Westkaai is de eerste concrete realisatie op weg naar de herwaardering en ontwikkeling van het Eilandje in Antwerpen. Met een bovengrondse bebouwbare oppervlakte van 44.800m² is Westkaai het grootste Antwerpse ontwikkelingsproject in jaren. Door de combinatie van de prachtige ligging en de uitzonderlijke architectuur belooft het de nieuwe aantrekkingspool van Antwerpen te worden. Het is de creatie van een woon-, werk- en ontspanningsoord op een boogscheut van het stadscentrum met de ziel van een voormalig havengebied.

Project Westkaai zorgt voor extra impuls op het Eilandje

“Met betere toegang tot het openbaar vervoer, meer winkels en meer veiligheid zal Westkaai de buurt op een fundamentele wijze opwaarderen, waardoor de leefkwaliteit op het Eilandje aanzienlijk zal verbeteren” zegt Alon Amar, CEO van Project². “Dankzij het project zal de buurt aantrekkelijker worden met onder meer extra groenruimte in de vorm van een park en een mooie promenade langs het Kattendijkdok. We willen met de 6 torens van dit project een extra dimensie creëren op het Eilandje.”

Kristiaan Borret, de stadsbouwmeester van Antwerpen, volgt deze visie volledig. “Het Eilandje kent inderdaad zijn langverwachte doorbraak. Met de komst van het MAS, het project Westkaai en de verbetering van de openbare voorzieningen neemt het stadsinbreidingsplan nu echt concrete vormen aan. Dit had het Eilandje nodig. We merken nu ook dat bepaalde winkelketens en bedrijven de weg hebben gevonden naar het Eilandje. En dat is eigenlijk het grote bewijs dat de inspanningen van de afgelopen jaren zijn vruchten afwerpen. Dat een internationaal gerenommeerde architect zoals David Chipperfield zijn creatieve schouders onder dit project zet, maakt de uitstraling van dit project duidelijk.”Investeerders volgen particuliere interesse

“De verkoop van de appartementen loopt als een trein”, gaat Alon Amar verder. “Van de 87 appartementen in toren 1 en 2 zijn er nu al 53 verkocht. Hoewel de verkoop van toren 3 pas in het voorjaar van 2009 zal starten, lopen er nu al aanvragen binnen!”

Naast bewoners kunnen ook bedrijven zich vestigen in de torens. Het kan hier dan gaan om bedrijven die gericht zijn op de scheepvaart of op andere sectoren.

De gelijkvloerse verdieping van elke toren krijgt een commerciële bestemming. Deze zijn ondertussen al allemaal verkocht en er lopen nu concrete onderhandelingen met verschillende organisaties en bedrijven. De bedoeling is dat deze ruimtes kunnen ingevuld worden door stijlvolle horeca, kleinhandel en functies die de behoeften van de nieuwe bewoners zullen invullen (krantenkiosk, bakker, koffiehuis,…)

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo