Architectuur

Deadline architectuurwedstrijd Opalis Challenge nadert

Het Brusselse ontwerperscollectief Rotor breekt al langer een lans voor hergebruik in architectuur, design en landschapsarchitectuur, als alternatief op de consumptie van nieuwe materialen. In die context lanceerden zij onlangs een architectuurwedstrijd van een geheel nieuw type: de Opalis Challenge. De Opalis Challenge is geen prijs die uitgereikt wordt aan een gerealiseerd ontwerp, het is een ideeënoproep. De organisatoren stellen bij aanvang van de wedstrijd 5 loten gerecupereerde materialen ter beschikking. Deelnemers aan de wedstrijd zenden een voorstel in voor de realisatie van een project met één van die 5 materialen. De inzender van het beste idee per materiaal wint het betrokken lot, en kan aldus zijn/haar project realiseren met een uniek materiaal.

Op 19 juni ten laatste moet je voorstel (4 A4's in pdf) toekomen op challenge@opalis.be.

De Challenge richt zich tot ontwerpers, (zelf)bouwers, bouwheren en vakmannen. Particulier, student of professional, iedereen maakt kans. Van belang is dat de toepassing van het materiaal tegemoet komt aan een werkelijke en betekenisvolle nood, en dat de inzender kan aantonen dat hij/zij het project tot een goed eind kan brengen.

De leden van de jury:

  • Jan Boelen, directeur Z33 Hasselt
  • Stefan Devoldere, Vlaams Bouwmeester (waarnemend)
  • Jan Franck, zaakvoerder bvba Franck
  • Christian Kieckens, architect/e
  • Luc Lampaert, Belgische vereniging van tuin- en landschapsarchitecten
  • Lieven Nijs, architect, BLAF architecten
  • Koen van Synghel, architect & criticus, De Standaard

Meer info op opalis.be/nl/paginas/challenge

De lancering van de prijs gebeurt twee weken nadat Rotor de Maaskantprijs ontving, de architectuurprijs van de stad Rotterdam.

Ook interessant