Duurzaam Bouwen

Isover Multi-Comfort House Student Contest

Met de internationale Isover Multi-Comfort House Student Contest laat Isover onderwijsinstellingen en studenten kennis maken en ervaring opdoen met het ontwerpen van gebouwen die voldoen aan zogenaamde Multi-Comfort house-criteria: een zeer laag energieverbruik, gekoppeld aan een hoog thermisch, akoestisch en lichtcomfort, een gezond binnenklimaat en een hoge duurzaamheid. De opdracht van dit jaar bestond in het ontwerpen van een Multi-Comfortwoning in de Kazachse stad Astana, waar in 2017 de ‘Expo Astana 2017 Future Energy’ zal worden ingericht. Aan de wedstrijd doen ook Belgische studenten van de Universiteit Hasselt mee. Zij stelden 5 teams samen, waarvan er één de Belgishe kleuren in Astana zal mogen verdedigen. Die laureaat wordt op maandag 27 april 2015 door een nationale jury bepaald en op dinsdag 28 april aan pers en publiek voorgesteld in de Skybar van het Hasselste Radisson Hotel.

Prestigieuze studentenwedstrijd

De internationale Isover Multi-Comfort House Student Contest is dit jaar aan zijn 11de editie toe. Studenten uit verschillende landen worden er uitgedaagd een gebouw te ontwerpen dat beantwoordt aan de Multi-Comfort House-normen die de groep Saint Gobain, waarvan Isover deel uitmaakt, heeft uitgestippeld.

De Isover Multi-Comfort House Student Contest is inmiddels uitgegroeid tot een internationaal forum voor docenten en studenten architectuur, waar de deelnemers de kans krijgen van gedachten te wisselen en hun projecten te bespreken met een internationaal deelnemersveld. Het aantal deelnemende landen en onderwijsinstellingen groeit dan ook elk jaar gestaag.

Multi-Comfort House

He Multi-Comfort Houseconcept is een herinterpretatie van het passiefhuisconcept door de groep Saint Gobain, waarvan ook Isover deel uitmaakt. Isover maakt met dit concept duidelijk dat het naast de efficiënte energieconsumptie ook om een aanzienlijke verbetering van het wooncomfort gaat zonder dat er gecompliceerde technologie aan te pas komt.

Het speerpunt van het concept is een energiebesparing tot 75% door het intensief isoleren, luchtdicht maken en efficiënt ventileren van gebouwen en tegelijk het comfort van bewoners of gebruikers te optimaliseren opdat aan 5 Multi-Comfort house-criteria beantwoord zou worden: een zeer laag energieverbruik, een hoog thermisch, akoestisch en lichtcomfort, een gezond binnenklimaat en een hoge duurzaamheid.

Ontwerpen Hasseltse studenten de Kazachse woning?

Er nemen ook Belgische deelnemers aan de internationale architectuurwedstrijd deel. De faculteit Architectuur van de Universiteit Hasselt besloot in samenwerking met Isover 5 studententeams samen te stellen om de uitdaging van dit jaar aan te gaan: het ontwerp van Multi-Comfortnieuwbouwwoning voor de Kazachse stad Astana.

In die stad zal in 2017 namelijk de internationale tentoonstelling ‘Expo Astana 2017 Future Energy’ plaatsvinden waar strategieën, programma’s en technologieën ter bevordering van duurzame-energieontwikkeling, energieveiligheid en -efficiëntie en rationeel energieverbruik onder de loupe worden genomen.

De opdracht van de 11de editie van de Isover Multi-Comfort House Student Contest bestond er dan ook in een nieuwbouwwoning te ontwerpen die in de expozone van de internationale tentoonstelling Astana-EXPO 2017 zal worden gebouwd. Bij dit ontwerp moeten de deelnemers de dus rekening houden met de energiethema’s van de EXPO 2017, de verschillende Saint-Gobain Multi-Comfort Criteria, de nieuwe urbane ruimte die in Astana zal worden gebouwd, de stedelijke en regionale context van Astana en de extreme klimatologische condities die er heersen.

Verloop van de wedstrijd

De wedstrijd wordt in twee fases georganiseerd. Een eerste fase is de selectie van een winnend project in elk van de deelnemende landen. In een tweede fase wordt uit de verschillende ‘nationale’ winnaars de uiteindelijke internationale winnaar gekozen.

Op maandag 27 april beraadt een nationale jury zich over de inzendingen van de 5 teams van de Universiteit Hasselt. Het team dat de nationale competitie wint, wordt de dag erop – dinsdag 28 april - bekendgemaakt. Zij zullen tussen 27 en 30 mei hun project in Astana mogen verdedigen om mee te dingen naar een finaleplaats in de internationale Isover Multi-Comfort House Student Award.

Meer info:
www.isover-students.com

Ook interessant