Dossier Batibouw

Belgian Building Awards uitgereikt op Batibouw 2015

  BE   5 maart 2015 Bron: Batibouw
Belgian Building Awards uitgereikt op Batibouw 2015
Op woensdag 4 maart 2015 werden op Batibouw in aanwezigheid van eerste minister Charles Michel de prestigieuze Belgian Building Awards uitgereikt. Tijdens dit evenement – een organisatie van Batibouw in samenwerking met de Confederatie Bouw, de Orde van Architecten, Trends Top Bouw, Ik ga Bouwen en Renoveren en architectura.be. – worden onder meer de realisaties van architecten, bouwheren, studiebureaus en aannemingsbedrijven in de bloemetjes gezet.

De Architectuur Awards 2015

Ik ga Bouwen & Renoveren verkoos het Gebouw van het Jaar. Bouwheren konden bij deze wedstrijd projecten indienen in de categorieën Niet-Residentieel en Residentieel Gebouw – nieuw of gerenoveerd, alleen of gegroepeerd. De jury bestond uit: Henk De Smet (De Smet Vermeulen architecten) en Tom Vanhee (Atelier Tom Vanhee) – beiden winnaars van de vorige editie van de Belgian Building Awards – evenals Robert Treselj (Atelier d’Architecture Robert Treselj en Voorzitter Union wallonne des architectes) en Paul Delaby (winnaar Prix Horta 2014). De Architectuur Awards werden ondersteund door architectura.be

Niet-residentieel gebouw van het jaar

In de categorie niet-residentieel selecteerde de jury vijf projecten:

 • Buurtsporthal Kiel, UR architects, Regis Verplaetse en Nikolaas Vande Keere, Antwerpen
 • De Hoorn, 360architecten bvba, Jan Mannaerts, Gent
 • Dungelhoeffsite Lier, Architecten Achtergael, Jeffrey Berghman, Gent
 • Strategische zoutloods in Grobbendonk, Goossens & Bauwens ir.‐architecten bvba, sint Niklaas
 • Gymnasium Kau Ukkel, URA, Yves Malysse en Kiki Verbeeck, Brussel WINNAAR
De sportzaal van het Atheneum van Ukkel (KAU), een project van de architecten Kiki Verbeeck en Yves Malisse van het bureau URA, werd in deze categorie als winnaar aangeduid. In plaats van eenvoudigweg een uitbreiding van de bestaande gebouwen te ontwerpen, kozen de architecten ervoor de nieuwe turnzaal te integreren in de bosrijke en glooiende omgeving. Hierdoor bereiken de leerlingen het gebouw via een pad tussen de bomen en leidt een steile trap hen naar de ingang die zich verrassend op de eerste verdieping bevindt. Door die ingreep kon onder meer een permanente tribune in het gebouw worden geïntegreerd.

Om binnen het budget te blijven, kozen de architecten voor zichtbare, onbewerkte materialen als beton, staal, hout en glas. De originaliteit van het project ligt in het verbazend sobere en eenvoudige ontwerp. Ondanks de gedeeltelijke ingraving in de heuvel, komt het geheel toch licht en verfijnd over. De jury waardeerde vooral de durf om het gebouw van zijn franjes te ontdoen, wat resulteerde in een uiterst strakke vormgeving.

Residentieel gebouw van het jaar

De jury nomineerde voor deze categorie de volgende vier projecten:

 • Het Gielsbos, Dierendonckblancke architecten, Gent
 • Loft for, ADN architectures, Bruxelles
 • Weekendhuis Wachtebeke, GAFPA bureau voor architectuur en steden, Gent
 • PIB Sint Amandsberg, URA, Yves Malysse en Kiki Verbeeck, Brussel
 • Haringrode straat, Vermeiren De Coster architecten, Antwerpen - WINNAAR

Het winnend project, een verbouwing van de hand van Lieve Vermeiren, is een hoekwoning in Antwerpen. De woning is een ode aan de 19e-eeuwse stad, een compact plan op een minuscuul hoekperceel (amper 50 m² grondoppervlakte) met grote, goed bedachte raamopeningen die uitkijken over de stad en de boomkruinen van de stadsboulevard. Een vleugje minimalisme misschien, maar ook warm, huiselijk en knus. De architecten tonen hoe er op een intelligente manier kan worden omgegaan met een beperkte stedelijke ruimte en hoe de bestaande bebouwde context versterkt kan worden.De jury kende eveneens een speciale vermelding toe aan de vakantiewoning te Wachtebeke van het jonge bureau GAFPA-architecten. Alle modernistische stijlkenmerken manifesteren zich ongedwongen in dit project: vloeren en muren in zichtbare gelijmde houtpanelen, gevels uit gestandaardiseerde multiplex panelen, alles gevat in een ragfijn stalen frame.

Innovation Award & Safe4Zero Award

De Innovation Award beloont het bedrijf met het meest innoverende product of concept in de bouwsector van het afgelopen jaar. De Innovatie Award werd door de Confederatie Bouw uitgereikt. De Confederatie wil met deze prijs de nadruk leggen op het belang van innovatie voor de toekomst van de bouwsector.

Dit jaar waren de genomineerden:
• Cit BLATON (WINNAAR)
• ETIB
• Hooyberghs

Bouwonderneming Cit BLATON kwam als winnaar uit de bus. Het bedrijf krijgt de prijs voor de innovatieve technieken die werden toegepast bij de bouw van het nieuwe congrescentrum in Bergen. Het ontwerp voor het gebouw is van de hand van Daniël Liebeskind, één van de toparchitecten in de wereld. Het resultaat oogt zeer modern, maar met respect voor de omgeving. De gevel wikkelt zich in een opwaartse beweging als een lint rond het gebouw, om te eindigen in een uitkragende metalen piek. De draagstructuur bestaat uit geprefabriceerde gekromde en hellende muren, een technisch hoogstandje dat de doorslag gaf bij de toewijzing van de Innovation Award.

Naast de Innovation Award werd dit jaar met de Safe4Zero ook de focus gelegd op het belang van veiligheid in de bouw. Het bedrijf Altrad ProFix Services mocht deze prijs mee naar huis nemen.Design Award

De Design Award bekroont het bedrijf dat op de beurs de nieuwigheid met het meest vooruitstrevende design op de markt heeft gebracht. Vertegenwoordigers van de Orde van Architecten en AiNB (Associatie van Interieurarchitecten) vormden hierbij de juryleden.

Deze jury selecteerde dit jaar:

 • Xinnix Door Systems (Paleis 3 – Stand 211) “Onzichtbare” akoestische deur
 • Hansgrohe - Axor (Paleis 7 – Stand 311) Transparante kraan door Philippe Starck
 • Barrisol (Paleis 3 - Stand 415) Sculptuurlampen door Ross Lovegrove WINNAAR

Barrisol werd beloond met de Design Award voor hun unieke sculptuurlampen ontworpen door de Engelse topdesigner Ross Lovegrove. De jury prees voornamelijk het perfecte evenwicht tussen de organische vorm van het lichtobject, de techniek om de akoestiek in de ruimtes te verbeteren en de integratie van de ledverlichting in het buisvormig kaderwerk.

BouwGazellen

De laureaat voor deze prijs is het bedrijf dat de hoogste gemiddelde score haalt op de volgende zes criteria:
 • De groei van de omzet in absolute waarde
 • De groei van de omzet in procenten
 • De groei van het aantal werknemers in absolute waarde
 • De groei van het aantal werknemers in procenten
 • De evolutie van de kasstroom in absolute waarde
 • De evolutie van de kasstroom in procenten

Er worden twee BouwGazellen uitgereikt: één voor de snelst groeiende gevestigde waarde, die minstens vijf jaar bestaat, en één voor het snelst groeiende jonge bedrijf, dat maximum drie jaar geleden werd opgericht.

In de categorie gevestigde waarde ging GeoSea met de prijs aan de haal, in de categorie ‘starters’ werd de BouwGazelle uitgereikt aan Les Entreprises Esmer.

De International Award

Met deze prijs wordt benadrukt dat onze kennis van zaken in de bouw- en designsector niet tot de Belgische grenzen beperkt blijft.Belgische architecten en architectenbureaus hebben met hun projecten in het buitenland wereldfaam vergaard, maar evenzeer werden in België al tal van magnifieke werken door buitenlandse architecten en bouwmeesters neergezet.

WInnares Paola Viganò stond samen met de vorig jaar overleden Bernardo Secchi aan het hoofd van de Studio Associato Bernardo Secchi Paola Viganò. Het bureau is wereldwijd actief en gooide in ons land hoge ogen met onder meer Park Spoor Noord, het Theaterplein in Antwerpen en de begraafplaats en de Grote Markt van Kortrijk. Studio Associato Bernardo Secchi Paola Viganò is daarnaast ook betrokken bij de ontwikkeling van Nieuw Zuid in Antwerpen, waarvoor het samenwerkt met landschapsarchitect Bas Smets.


Lees ook:

 • Bouw & Wonen Partners:
 • Recticel
 • Wienerberger
 • Credishop
 • Loxone
 • bouwinfo