Algemeen

De voordelen van glasvezel internet

De voordelen van glasvezel internet
Op steeds meer plekken in Nederland wordt glasvezel internet aangelegd als alternatief voor internet via de kabel en in feite als opvolger dan DSL-internet (de telefoonlijn). Ook voor appartementencomplexen wordt dit daarom een interessante optie wanneer de glasvezelprovider hiervoor gezorgd heeft. Maar wat zijn nu eigenlijk de voordelen van het gebruik van internet via glasvezel?

Sneller en stabiel

Het grootste voordeel van glasvezel internet is dat de uploadsnelheid gelijk is aan de downloadsnelheid, wat bij andere vormen van internet niet het geval is. Vaak wordt er bij internet vergelijken enkel gekeken naar de downloadsnelheid en uploadsnelheid genegeerd, terwijl dat toch wel degelijk belangrijk is. Waar de downloadsnelheid van je internetverbinding er namelijk voor zorgt dat je bestanden en gegevens sneller binnen kunt halen, zorgt de uploadsnelheid ervoor dat je zelf sneller bestanden en gegevens kunt versturen over het internet.

En dat doe je vaker dan je denkt! Zo verstuur je niet alleen e-mails of berichtjes en foto’s via WhatsApp, wat sneller gaat dan je denkt, maar gebruik je je uploadsnelheid ook voor onder andere videobellen tijdens het thuiswerken of gamen. Zeker wanneer je met meerdere mensen op één internetverbinding zit kan dit een groot verschil maken en haperingen voorkomen.

Bovendien is glasvezel de meest stabiele manier van internetten. Waar de coaxkabel en de DSL-lijn nog wel eens voor storingen kunnen zorgen, komt dat bij glasvezel nauwelijks voor. Kortom, kies je voor internet via glasvezel kun je onbezorgd en snel gebruik maken van het internet. Ook voor appartementencomplexen is de aanleg van glasvezel daarom een interessante ontwikkeling. Zo kunnen zowel eigenaren als huurder profiteren van een optimale WiFi-verbinding.

Voor internet, televisie én telefoon

Vaak wordt er gedacht dat glasvezel enkel te gebruiken is voor internet, waar de meeste mensen kiezen voor een abonnement bestaande uit tv en internet bij hun provider. Niets is echter minder waar, want ook bij een glasvezel abonnement kun je kiezen voor bellen en televisie, dat is dus geen enkel probleem!

Het grootste glasvezelnetwerk in Nederland is eigendom en wordt aangelegd door KPN. Dat betekent echter niet dat je hieraan vastzit als provider. Zo heeft bijvoorbeeld ook Delta een eigen netwerk en zijn er providers zoals Caiway, T-Mobile, Budget Alles-in-1 en Online.nl die gebruikmaken van een van deze netwerken voor de levering van internetdiensten.

Aanleg binnensteden nog moeilijk

Op dit moment kan iets minder dan de helft van de huishoudens in Nederland gebruikmaken van WiFi via glasvezel. De doelstelling is om dat aantal de komende jaren nog flink te verhogen. Met name in de dorpen en buitenwijken gaat dat behoorlijk rap, maar in de centra van grotere steden wordt de aanleg nog enigszins bemoeilijkt. Dat komt doordat dit behoorlijk wat voeten in aarde heeft. Zo moet de straat afgezet worden en er flink gegraven worden om de kabel in de grond aan te kunnen leggen. Bovendien wordt er het liefst een zo groot mogelijk gebied in één keer aangelegd en moet dit uiteraard ook aangekoppeld worden bij een verdeelkast. In binnensteden is het echter niet zomaar mogelijk om een gehele straat voor langere tijd af te sluiten of zelfs een hele binnenstad af te sluiten. Ondanks dat de plannen er liggen kan het daarom nog wel even duren voordat glasvezel internet bijvoorbeeld in het centrum van Amsterdam mogelijk is.

Ook interessant


Build for Life