Slimme apparaten die bijdragen aan een duurzame woning

18 februari 2021 Bron: Bouw & Wonen
Slimme apparaten die bijdragen aan een duurzame woning
Tegenwoordig komen er steeds meer slimme apparaten in huis. Onder slimme apparaten verstaan we apparaten die verbonden zijn met het internet of Bluetooth. Deze apparaten kunnen zelf acties uitvoeren zonder dat ze aangestuurd hoeven te worden en kunnen dan ook bijdragen aan een duurzame woning. Hoe deze apparaten voor meer duurzaamheid zorgen wordt hieronder toegelicht.

Slimme thermostaat

Als het gaat om warmtebeheer kunnen veel mensen nog genoeg energie besparen. Hier bieden slimme apparaten ook een mogelijke oplossing. Met een slimme thermostaat wordt het een stuk gemakkelijker om de temperatuur in huis te beheren. Je kunt namelijk via een app gemakkelijk bepalen hoe warm of hoe koud het in huis moet zijn. Ook kan een slimme thermostaat inzicht bieden in je gas- en elektriciteitsverbruik. Als je je meer bewust bent van hoeveel energie of gas je daadwerkelijk gebruikt voor het op temperatuur brengen voor je huis word je meer gemotiveerd naar het zoeken van andere manieren om warm te blijven.

Slimme raamdecoratie

Naast warmtebeheer kunnen gordijnen of raamdecoratie ook een grote bijdrage leveren aan meer duurzaamheid. Slimme raamdecoratie kan de tempratuur en het zonlicht in je huis in de gaten houden. Met deze geautomatiseerde systemen kun je het huis optimaal isoleren of juist gebruikmaken van de warmte van de zon. Je kunt zelf een programma instellen waardoor de elektrische raamdecoratie omhoog of omlaaggaat. In de zomer blijft je huis zo koel mogelijk waardoor je de airco zelden hoeft te gebruiken. In de winter kan de slimme raamdecoratie er juist voor zorgen dat er zoveel mogelijk licht binnen wordt gelaten. Op deze manier hoef je minder gebruik te maken van lampen of kan je huis worden opgewarmd door de hitte van de zon. Het overwegen waard dus om in plaats van traditionele rolgordijnen bijvoorbeeld te kiezen voor slimme rolgordijnen.

Slimme verlichting

Je kunt ook veel besparen op je energierekening en bijdragen aan meer duurzaamheid door middel van efficiŽnte verlichting. Met slimme lampen en verlichting kun je het licht in je huis automatiseren. Zo kun je instellen dat het licht aan gaat als je thuis bent en uitgaat als je het huis verlaat. Deze lampen zijn verkrijgbaar in veel voorkomende fittings en werken meestal op Ledlampen.

Slimme stekkers

Slimme stekkers kunnen ook een bijdrage leveren aan een duurzamer huis. Deze kleine accessoires kun je plaatsen tussen het stopcontact en jouw apparaat. Dankzij een schakelaar die in deze slimme stekkers zitten kun je alle producten die je hebt in het stopcontact laten zonder dat deze energie verbruiken. Deze slimme stekkers kun je via je mobiel bedienen. Zo kun je alle apparaten slim maken en bespaar je enorm op je energiekosten.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo