Duurzaam Bouwen

De hoogste windturbinetoren van hout staat in Zweden

De hoogste windturbinetoren van hout staat in Zweden
De hoogste houten windturbinemast ter wereld, die gebouwd werd voor energiebedrijf Varberg Energi, is gemaakt van LVL, wat staat voor laminated veneer timber of, in het Nederlands, gelamineerd fineerhout. Het PEFC-gecertificeerde LVL, geleverd door Metsä Wood, is van het merk Kerto. Kerto-LVL staat bekend om zijn sterkte, waardoor er lichte maar stevige torens mee kunnen worden gebouwd die geen extra versteviging vereisen.

Koolstofopslag

De toren van een windturbine is doorgaans verantwoordelijk voor het grootste gedeelte van de koolstofuitstoot van de gehele bouwwerk. Door de keuze voor hout heeft de windturbinemast een veel lagere koolstofuitstoot dan een traditionele windmolentoren van beton of staal. Een levenscyclusanalyse uitgevoerd door het Zweedse onderzoeksinstituut RISE maakt die stelling hard. De Modvion-toren is zelfs CO2-negatief, omdat het hout meer CO2 opslaat dan werd uitgestoten bij het kappen en transporteren ervan en bij de productie van het LVL.

De houten modules waaruit de toren is opgebouwd werden in de fabriek van Modvion in Göteborg gemaakt en op de bouwplaats vier aan vier geassembleerd tot zeven secties die samen de toren vormen.

De hoogste windturbinetoren van hout staat in Zweden

Hoger bouwen tegen lagere kosten dankzij hout

"Het produceren van hernieuwbare energie met hernieuwbare materialen kan zorgen voor netto nulenergieproductie uit wind", vertelt Pär Hallgren, inkoopmanager bij Modvion. "De volumes hout die nodig zijn voor een Modvion-toren liggen tussen 300 en 1.200 m³, afhankelijk van de hoogte en de belasting. Dat betekent een LVL-koolstofopslagcapaciteit van 240 tot 950 ton CO2-equivalent per toren."

Lees dit artikel verder op het Houtconnect platform.

De hoogste windturbinetoren van hout staat in Zweden

Ook interessant