Architectuur

Crepain Binst Architecture wint FEBE Element Awards

Crepain Binst Architecture wint FEBE Element Awards
Foto: Crepain Binst Architecture
Het project 'WOODS' in Leuven van Crepain Binst Architecture heeft de FEBE Element Awards in de categorie ‘Precast in buildings’ gewonnen. Jaarlijks organiseert FEBE, de federatie van de Belgische prefab betonindustrie, deze FEBE Element Awards. Een knik in het gebouw creëert een elegant scherfvormig volume, waaraan de ritmisch verspringende gevelelementen  hun eigen spel toevoegen. Inpandige terrassen aan de spoorzijde brengen diepte in de gevel, terwijl grote ramen op de gebouwkoppen voor openheid zorgen. Vier voorgevels met elk hun eigen karakter maar verbonden door het ritme van de panelen. Het fijn gedetailleerde groen gezuurd beton combineert met bronskleurig schrijnwerk tot een stijlvol geheel dat aansluit bij het groene parklint.

‘Woods’ is het enige gebouw in dit nog aan te leggen park. Door zijn locatie aan het einde van een langwerpige groenzone, lopend van Leuven station tot de Tiensesteenweg, wordt het vanzelf een landmark en referentiepunt. De sculpturale geveluitwerking en sobere detaillering van het architectonisch beton maken het totaalbeeld af en sluiten mooi aan bij de groene omgeving. Een tijdloze landmark met blijvende architecturale waarde.

Het project 'WOODS' in Leuven van Crepain Binst Architecture
Foto: Crepain Binst Architecture

Op elke verdieping een twintigtal  hoogstaande studentenkamers, 157 in totaal, en op de kop telkens de gemeenschappelijke ruimtes. Alle ramen lopen tot op de vloer om de omgeving  tot in het gebouw te trekken. De zichten op het spoor, Kessel-Lo, de stationsomgeving en de bossen rondom Leuven vormen een afwisselende achtergrond voor de studenten. De gebruikte materialen zijn eenvoudig maar duurzaam, en bestand tegen een stootje. Zowel binnen- als buitenkant vormen zo één robuust geheel dat toch de nodige verfijning uitstraalt.

Mening van de jury:

De jury is onder de indruk van de integrale ontwerpbenadering en de uitgepuurde detaillering van de geprefabriceerde betonnen gevels. Waar meestal gevelpanelen opgehangen worden, werd hier gekozen om de panelen als overmaatse gevelstenen te stapelen, wat een grotere vrijheidsgraad creëerde met betrekking tot maatvoering en vormgeving. Het resultaat is een sculpturaal, monolithisch volume dat door zijn vormgeving, verhoudingen en materiaalkeuze op esthetisch vlak bijzonder geslaagd is. Het project toont, aldus de jury, de diverse mogelijkheden van prefab beton als plastisch materiaal.
  • Architect: Crepain Binst Architecture 
  • Prefabrikant: Verheyen Betonproducten 
  • Aannemer: Dyls Construct 
  • Studiebureau; Arcade Ingenieursbureau 
  • Opdrachtgever: Dyls Construct

Het project 'WOODS' in Leuven van Crepain Binst Architecture
Foto's: Crepain Binst Architecture

Ook interessant