Nieuwbouw

Herbestemmingsproject in de Humbeekse dorpskern

Herbestemmingsproject in de Humbeekse dorpskern
Op 27 april startte CORES Development met de verkoop van woonproject Dorpserf in Humbeek. Op het terrein van het voormalige metaalbedrijf UMP in de Dorpsstraat zullen 4 volumes met telkens 3 woningen worden gebouwd. Het woonproject kan rekenen op grote interesse, want reeds een kwart van de woningen werd intussen verkocht. De bouwwerkzaamheden zullen in september worden opgestart en de oplevering is voorzien eind 2018. Met dit project bevestigt projectontwikkelaar CORES Development de mogelijkheden die de hertekening van een stads- of dorpskern te bieden heeft. Dit als antwoord op de nakende betonstop, met maatwerk en lokale integratie als belangrijke uitgangspunten

Comfort en (gedeeld) groen in de dorpskern

De 12 woningen van reconversieproject Dorpserf zullen worden gebouwd op het terrein van het voormalige metaalbedrijf UMP in de Dorpsstraat in Humbeek. De bestaande gebouwen stonden al een tijd leeg en werden in 2016 afgebroken. Door deze kleinschalige verdichting van de dorpskern wordt er een nieuwe invulling gegeven aan een verwaarloosde site en kunnen 12 gezinnen er hun intrek nemen.

Op een terrein van ongeveer 3000 m² wordt slechts 800 m² bebouwd waardoor er ruimte blijft voor zowel private tuinen als een gemeenschappelijk woon- en speelerf tussen de woningen. Er is bewust niet gekozen voor een open of halfopen bebouwing maar wel voor een compact en betaalbaar concept dat optimaal gebruik maakt van de vrijgekomen oppervlakte.

“Het staat vast dat herbestemmingsprojecten zoals Dorpserf steeds belangrijker zullen worden de komende jaren. We spreken hierbij niet langer over klassieke verkavelingen waarvoor open ruimte buiten de dorpskern moet worden opgeofferd”, zegt Sophie Deprez, COO bij CORES Development. “Door een nieuwe bestemming te geven aan een voormalige industriële site creëren we nieuw woonaanbod en zorgen we tegelijk voor een opwaardering van de dorpskern met respect voor het groene karakter van Grimbergen en Humbeek”.


Nieuw woonaanbod in de Humbeekse dorpskern

12 eengezinswoningen in het centrum van Humbeek

Woonproject Dorpserf bestaat uit 12 eengezinswoningen in een nieuwe doodlopende straat, verdeeld over 4 volumes met telkens 3 wooneenheden. De geschakelde woningen hebben 2 bouwlagen, met zolderverdieping onder het dak en een inpandige garage, carport of autostaanplaats. Door steeds 3 woningen te koppelen onder één dak ontstaan 4 horizontale volumes. Hiermee refereert het ontwerp van Crepain Binst Architecture naar de langgevelhoeves met natuurlijke kleuren die in de omgeving vaak terug te vinden zijn. De architectuur is sober, licht en hedendaags, maar toch integreert het nieuwbouwproject zich volledig in de Humbeekse dorpskern en haar  groene omgeving. Via een eigen tuin en parkeerplaats werd er extra aandacht besteed aan het comfort van de toekomstige bewoners.

Luc Binst van Crepain Binst Architecture stelt “We hebben bewust gekozen voor een grondgebonden woningtypologie, met 4 woningstrips van 3 eengezinswoningen die op een leuke manier de straat afbakenen. Een actuele en aantrekkelijke architectuur met duurzame materialen die toch betaalbaar blijft. Daarnaast is ook de bereikbaarheid een belangrijke troef. Het woonproject Dorperf bevindt zich namelijk vlak bij belangrijke invalswegen naar Antwerpen, Mechelen en Brussel”.


Verkoop

De verkoop van het woonproject Dorpserf werd op 27 april officieel gestart maar in de voorbije maanden bleek duidelijk dat het project op heel wat interesse kon rekenen. Bijna 150 geïnteresseerden vroegen om gecontacteerd te worden voor een afspraak of voor meer informatie. Een week na de start van de verkoop zijn reeds 3 van de 12 aangeboden woningen verkocht. De andere 9 woningen worden te koop aangeboden met prijzen vanaf € 299.500 (exclusief btw, registratie- en notariskosten).

Op de start van de bouwwerkzaamheden is het nog wachten tot 1 september van dit jaar. De bouw van de 12 woningen zou iets meer dan een jaar in beslag nemen. Op basis van de huidige planning zouden de nieuwe bewoners van Dorpserf eind 2018 kunnen verhuizen naar hun nieuwe woning.

Link: www.dorpserf.be