Nieuwbouw

Comfortabel wonen met knuffelmuur

De typische witte huizen aan de Johanna van Meursstraat in Weert vormden jaren lang een bekend straatbeeld aan de rand van het centrum van Weert. Inmiddels zijn deze huizen gesloopt en worden er in januari 30 nieuwe energieneutrale huizen opgeleverd. Woensdagmiddag 26 november konden de toekomstige huurders en andere betrokkenen twee energieneutrale woningen in aanbouw van dichtbij bezichtigen tijdens het ‘halfweg kijkmoment’.

Na een intensieve samenwerking tussen Wonen Limburg, Gemeente Weert en BAM Woningbouw Zuid zijn de woningen ontwikkeld. De gekozen bouwmethode maakte het mogelijk om diverse bouwelementen te pre fabriceren. Zo zijn geveldelen, wanden inclusief wandverwarming, daken en vloeren compleet geleverd en gemonteerd. Een forse besparing van de bouwtijd en de beperking van de overlast voor de omwonende is het resultaat. Werd na de bouwvak nog de laatste hand aan de sloopwerkzaamheden van de oude huizen gelegd, binnen 5 maanden tijd trekken de eerste huurders al in hun nieuwe woning.

Energieneutraal

De 30 nieuwe huizen vlakbij het centrum van Weert zijn grotendeels zelfvoorzienend als het gaat om energie. Toekomstige bewoners hoeven dus weinig tot geen energielasten te betalen, waardoor de totale woonlasten aanzienlijk lager zijn dan bij een bestaande of gewone nieuwbouwwoning. De nieuwe energieneutrale huizen passen perfect in de tot dit jaar uitgeroepen ‘groenste stad van de wereld’.

Het dak is grotendeels belegd met zonnepanelen om te voorzien in de energiebehoefte van de bewoners. De financiële opbrengst vanuit elektriciteit die meer opgewekt wordt dan verbruikt, kunnen bewoners gebruiken ter compensatie van het gasverbruik van de cv-ketel. Als de bewoners daarnaast zelf ook nog bewust omgaan met energie, door bijvoorbeeld led-verlichting of energiezuinige apparatuur te gebruiken kan de energierekening zelfs uitkomen op nul.

Bovendien wordt er natuurlijke zonwering toegepast door letterlijk ‘groen’ terug in de wijk te plaatsen.

Meursstraat in Weert

Duurzaam en comfortabel

Het slooppuin van de oude woningen is niet afgevoerd maar hergebruikt als fundering voor de nieuwbouw. De verwarming is verwerkt in de binnenwanden waardoor geen radiatoren meer nodig zijn. Deze zogenaamde knuffelmuren zorgen voor een aangename, natuurlijke warmtestroom in de woning.

Voor jong en oud

Wauben Architects is verantwoordelijk voor het ontwerp van de 30 woningen. In totaal komen er 16 levensloopbestendige woningen en 14 gezinswoningen, waarbij de opzet van het bestaande straatbeeld gehandhaafd blijft. De woningen zijn bijna allemaal verhuurd. De bouw is te volgen via webcambeelden op www.kijkopdebouw.nl.

Ook interessant