Architectuur

Circulaire huisvesting voor Alliander

Energienetwerkbedrijf Alliander heeft afgelopen najaar een circulair onderkomen geopend in het Gelderse Duiven. Vijf bestaande panden van de onderneming zijn opgeknapt, uitgebreid en overkapt met een ‘klimaatkas’. In het energieleverende complex is tachtig procent van de aanwezige materialen hergebruikt.

Het is tevens de eerste keer dat de hoogst mogelijke BREEAM-certificering (Outstanding) voor een renovatie is toegekend. Het complex is gerealiseerd door een consortium, dat werd geleid door bouwer VolkerWessels en architectenmbureau RAU. In het samenwerkingsverband zaten verder Homij, Boele & Van Eesteren, Innax, Turntoo, KuiperCompagnons en Fokkema & Partners.

In de aanbesteding was niet gevraagd om een huisvesting met een specifiek aantal werkplekken, maar om een totaalconcept voor een ‘ultraduurzaam’ onderkomen, inclusief het onderhoud voor komende vijftien jaar. In samenwerking met omringende bedrijven en lokale overheden (onder de naam De Groene Alliantie) is ook het bedrijventerrein waar het gebouw staat verduurzaamd.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant