Algemeen

De winnaars van de Opalis Challenge zijn gekend

Opalis Challenge is een ideeënoproep waarbij 5 loten gerecupereerde bouwmaterialen ter beschikking gesteld worden. Deelnemers aan de wedstrijd zenden een voorstel in voor de realisatie van een project met één van die 5 materialen. De inzender van het beste idee per materiaal wint het betrokken lot, en kan aldus zijn/haar project realiseren met een uniek materiaal. Opalis Challenge wil de kwaliteiten van hergebruikmaterialen in de kijker stellen en ‘good practices’ ontdekken. Van de vijf te winnen materiaalloten zijn er twee ingesloten omdat ze de komende tientallen jaren nog veel beschikbaar zullen zijn (Beerse steen, Zweeds graniet), en zijn er drie specifieke partijen (gemelamineerd hout, de lamparmaturen en blauwe hardsteen), die door hun kenmerken een uitdaging voor ontwerpers zijn.

Uit de voorstellen die de uitdaging zijn aangegaan heeft de jury er twee geselecteerd:
  • Musée ADAM - Lhoas & Lhoas: verlichtingselementen
  • Fruit Track Reloaded - UHasselt: beerse steen, Zweeds graniet en dekstenen

Beiden zullen spoedig in uitvoering gaan.

Uit het juryverslag over de twee winnende voorstellen:
Over Musée ADAM: “De jury kent het lot toe aan het project Musée ADAM omwille van de toepasselijkheid van het voorstel. Er is enthousiasme voor het samenvallen van het ontwerpconcept voor het museum: geen whitebox maar een ruw schrijn met sporen van eerder gebruik, herbruikmaterialen, enz. en het gebruik van de lampen. De jury heeft er vertrouwen in dat er verder getest zal worden en dat de thans nog onbeheerste parameters zoals verspreiding van het licht, schaduwvorming, verblindingsrisico, hoeveelheid armaturen ten opzichte van de ruimte, zullen verkend worden om tot een goed eindresultaat te komen.”

Over Fruit Track Reloaded: “De jury onderschrijft de potentie van het Live-project: de samenwerking tussen de studenten en docenten van de Universiteit en lokale actoren op een specifieke plek. Ze ziet de meerwaarde van de materialen om tot effectieve uitvoering te komen, de kans om studenten te laten ontwerpen vanuit een materiaal en te laten kennis maken met een segment van de hergebruik materialen. Na aanvulling wordt er geoordeeld dat het Live-project de verwachtingen van de Opalis Challenge kan waarmaken. De overeenkomsten met de gemeente en private grondeigenaar van de plekken staaft de intentie om in duurzame realisaties te voorzien op langere termijn. De duurzaamheid van hergebruikmaterialen versterkt dan weer het project op vlak van uitvoering.”

Ook interessant


Build for Life