Architectuur

Kanshebbers voor Belgische prijs voor architectuur bekend

Op 8 juni werden de inschrijvingen voor de 11de editie van de Belgische Prijs voor Architectuur met succes afgesloten. Er werden meer dan 375 inzendingen genoteerd over de vier categorieën. Ondanks de beperking van maximaal twee projecten per categorie per ontwerper heeft dit alsnog geresulteerd in een toename van meer dan 10% t.o.v. het luik architectuur van de vorige editie. Om deze zware klus voor de selectiejury haalbaar te maken, werd deze, zoals bij de vorige editie, opnieuw bijgestaan door een viertal jurybegeleiders.
Op 27 juni heeft de jury, bestaande uit: Bernard Wittewrongel, Christophe Van Herrewey, Erik Wieërs (Collectief Noord), Tine Van Herck (PTArchitecten), Vincent Pierret (Ledroit-Pierret-Polet), François Xavier Martiat (Martiat-Durnez architectes) 94 realisaties doorverwezen naar de eindjury van 7 oktober 2015.

Hieronder een overzicht van het aantal selecties en conforme inzendingen per categorie:
  • kleine interventies (waaronder eengezinswoningen): 31 selecties op 137 inzendingen
  • groepswoningbouw: 19 selecties op 61 inzendingen
  • niet-residentiële gebouwen voor publiek gebruik: 36 selecties op 127 inzendingen
  • niet-residentiële gebouwen voor privaat gebruik: 8 selecties op 35 inzendingen

Alle geselecteerden kan je terugvinden op de officiële wedstrijdwebsite: www.fab-arch.be.

Op 7 oktober 2015 zal de eindjury, met de buitenlandse juryleden Lone Wiggers (C.F. Moller, DK), Ricardo Bak Gordon (PT), Stephen Bates Sergisonbates Architects (UK), aangevuld met drie binnenlandse juryleden per categorie de genomineerden en laureaat aanduiden. De categorielaureaat met de grootste voorbeeldfunctie zal de "Belgische Prijs voor Architectuur 2015" ontvangen.

Bovenop een maximale persaandacht komen alle geselecteerden, genomineerden en laureaten uitgebreid aan bod in het speciaal decembernummer 2015 van A+. Samen met vertegenwoordigers van organisaties voor architecten en architectuurcultuur, de bouwwereld, de betrokken politici en de sponsors, worden alle deelnemers uitgenodigd op de prijsuitreiking die half december doorgaat in het nieuwe "Art & Design Atomium Museum" in Brussel. Nadien wordt in BOZAR met de resultaten van de wedstrijd een tentoonstelling gerealiseerd.

Alle geselecteerden kan je terugvinden op de officiële wedstrijdwebsite: www.fab-arch.be.

Ook interessant