Architectuur

Gate 15 door BOB361 wint Belgische Prijs voor Architectuur

Op 15 december 2015 werd voor de 11de maal de Belgische Prijs voor Architectuur toegekend. Het winnend project is 'GATE 15', een huisvestings- en ontmoetingsinfrastructuur voor studenten te Antwerpen, van architecten BOB361. De officiële uitreiking vond plaats in het gloednieuwe 'Art & Design Atomium Museum (ADAM)' te Brussel.

De Belgische Prijs voor Architectuur is een tweejaarlijks initiatief om recente architectuurrealisaties van hoge kwaliteit te bekronen. Recente realisaties van Belgische architecten in binnen- en buitenland en van buitenlandse architecten in België komen in aanmerking. Deze prestigieuze prijs wordt sinds 2000 georganiseerd door de Koninklijke Federatie van Architectenverenigingen van België (FAB). Voor deze editie werkte de FAB voor het eerst samen met A+ Architecture in Belgium, die bij de vorige drie edities reeds betrokken was als mediapartner.

Ontwerpers konden deelnemen met realisaties in vier categorieën: nl. kleine interventies (waaronder eengezinswoningen), groepswoningbouw of meergezinswoningen en niet-residentiële gebouwen voor publiek gebruik en voor privaat gebruik. De categorielaureaat met de grootste voorbeeldfunctie ontvangt de Belgische Prijs voor Architectuur 2015.

Ondanks het beperken van het aantal inzendingen per ontwerpburo, kon de organisatie bijna 400 inzendingen noteren. Op 27 juni heeft de selectiejury, bestaande uit: Bernard Wittewrongel (KUL), Christophe Van Gerrewey, Erik Wieërs (Collectief Noord), Tine Van Herck (PTArchitecten), Vincent Pierret (Ledroit-Pierret-Polet), François Xavier Martiat (Martiat-Durnez architectes) 94 realisaties doorverwijzen naar de eindjury.

Op 7 oktober jl. is de eindjury in het Architects' House in Brussel bijeen gekomen om uit de geselecteerde inzendingen de nominaties te kiezen. Deze jury was samengesteld uit de buitenlandse architecten Lone Wiggers (C.F. Moller, DK), Ricardo Bak Gordon (PT) en Stephen Bates Sergisonbates Architects (UK), bijgestaan door drie juryleden van de selectiejury. In totaal werden er achttien genomineerd over de vier wedstrijdcategorieën.

Uit de genomineerden van iedere categorie werden uiteindelijk volgende categorielaureaten verkozen:
CAT 1: Eengezinswoningen en kleine interventies:
Faculteitsbibliotheek, Universiteit Gent – arch. OFFICE Kersten Geers David Van Severen
Vermeldingen:
- renovatie privaat appartement, Brussel - arch. Aurelie Hachez;
- beloopbaar platform Prins Dries school, Antwerpen - arch. AgwA

CAT 2: Groepswoningbouw en meergezinswoningen:
Drie passiefwoningen, Borgerhout – ONO architectuur

CAT 3: Niet-residentieel, publiek gebruik:
'GATE 15' huisvestings- en ontmoetingsinfrastructuur voor studenten, Antwerpen –
architecten BOB361
Vermelding: heraanleg gemeenteplein, Sint-Jans Molenbeek - arch. a practice

CAT 4/ Niet-residentieel, privaat gebruik;
Hoofdkantoor IOK, Geel - arch. HUB

Ook interessant