Brussel lanceert 'Brussels Architecture Prize'

  BE   26 maart 2021 Bron: Pascal Smet
Brussel lanceert 'Brussels Architecture Prize'
Architectuur boomt momenteel in Brussel. Verspreid over de hele stad worden talloze ambitieuze projecten gerealiseerd en architectuurtalent van over de hele wereld spoelt steeds vaker in de Belgische hoofdstad aan.
Tijd om deze bloeiende Brusselse architectuurscene in de schijnwerper te plaatsen en een eigen Brusselse architectuurprijs te lanceren zo besliste Pascal Smet, Staatssecretaris voor Stedenbouw.

De Brusselse overheidsdienst urban.brussels en het Belgische architectuurtijdschrift A+ Architecture in Belgium slaan de handen in elkaar voor de organisatie van de prijs.

“Brussel is razendsnel aan het veranderen. De kwaliteit van onze publieke ruimte en onze gebouwen gaat pijlsnel de hoogte in en dat hebben we voor een groot stuk te danken aan de vele sterke architecten in onze stad. Daarom lanceren we de Brussels Architecture Prize. We willen onze ijzersterke architectuurscene in de schijnwerper plaatsen en aan de wereld tonen dat Brussel een absolute topper aan het worden is wat hedendaagse architectuur betreft,” Pascal Smet, Brussels Staatssecretaris voor Stedenbouw.

"Deze nieuwe prijs is voor Urban een nieuwe gelegenheid om kwalitateitsarchitectuur aan te moedigen (te promoten) in Brussel," Bety Waknine (directrice urban.brussels).

"Vandaag is Brussel een voorbeeld voor Europa op gebied van architecturale kwaliteit, stedenbouwkundige innovatie, renovatie en reconversie, hergebruik en circulair bouwen. Een prijs is de beste manier om die werken en hun makers te honoreren. Met deze prijs gaat Brussel voor excellentie van de architectuurkwaliteit,” Lisa De Visscher, artistiek directrice A+.

De Brussels Architecture Prize bekroont recente realisaties in Brussel en van Brusselse bureaus buiten de stad.

Er wordt een award uitgereikt in vier verschillende categorieën: kleine Interventie, grote ingreep, publieke ruimte en extra muros.

Naast deze vier prijscategorieën worden nog twee eervolle vermeldingen uitgereikt: De Lifetime Achievement Award (voor een Brussels bureau of architect die dankzij jarenlange inzet positieve veranderingen heeft kunnen teweegbrengen voor Brussel) en De Promising Architect (voor een jong opkomen bureau gelegen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest waarvan de vennoten niet ouder zijn dan 40 jaar).

Bureaus kunnen projecten indienden t.e.m. 31 mei 2021 via de website www.brusselsarchitectureprize.be

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo