Stadsarchief Delft wint categorieprijs Brick Award 20

24 september 2020 Bron: DeJong&Verder
Stadsarchief Delft wint categorieprijs Brick Award 20
Het nieuwe Stadsarchief Delft van Office Winhov & Gottlieb Paludan Architects - Foto: Stefan Müller
Het ontwerp voor het Stadsarchief van Delft van Jan Peter Wingender (Office Winhov en Gottlieb Paludan Architects) won de Brick Award 20 in de categorie Working together. De winnaars van deze prijs voor internationale baksteenarchitectuur zijn op 23 september bekendgemaakt. De overall ‘Grand Prize’ winnaar is de Silesia University’s Radio and TV Department in het Poolse Katowice. Naast de 6 winnaars waren er nog 44 genomineerde projecten uit 644 inzendingen uit 55 landen voor de Brick Award, die tweejaarlijks door Wienerberger wordt uitgereikt.

Het nieuwe Stadsarchief Delft verwijst naar de traditie van baksteenarchitectuur in het historische centrum, waardoor dit belangrijke stadspand een tijdloos en robuust karakter krijgt. Het archief heeft de enigszins tegenstrijdige taak om waardevolle documenten te beschermen tegen invloeden van buitenaf én ze toegankelijk te maken voor het publiek. Het gebouw combineert deze twee functies in de vorm van een enorme, geabstraheerde boekenplank: slanke platen van geprefabriceerde betondelen vormen de planken met ertussen op verschillende lengtes bakstenen pilasters die uitsteken en doen denken aan boekruggen.

Wienerberger Brick Award 20
Het nieuwe Stadsarchief Delft van Office Winhov & Gottlieb Paludan Architects - Foto: Stefan Müller

Architect Jan Peter Wingender van Office Winhov en Gottlieb Paludan Architects deelde het archief op in twee delen: de open begane grond met studiezalen, cafetaria en kantoren, en erboven de verdieping met gesloten gevels die het archief omsluiten. Het is een kennisopslagplaats, een schatkamer en een studieplek tegelijk. Wingender is verguld als winnaar en zegt: “De Brick Award is een eervolle prijs die ook opdrachtgever gemeente Delft toekomt!”

Kijk voor meer informatie op https://www.wienerberger.nl/inspiratie/brick-award.html.

Wienerberger Brick Award 20
Silesia University’s Radio and TV Department in Katowice - Foto: Adriŕ Goula

Dé setting voor filmstudenten in Katowice

In totaal zijn tijdens de negende editie van de Brick Award zes prijzen uitgereikt; naast vijf categorieprijzen ook de Grand Prize, alle gekozen door een onafhankelijke internationale jury. De overall winnaar werd de Silesia University’s Radio and TV Department in Katowice van BAAS Arquitectura, Grupa 5 artchitekci and Maleccy biuro projektowe, genomineerd in de categorie Sharing public spaces.

De architecten van deze faculteit voor radio en televisie laten zien hoe een gebouw in het stadscentrum innovatief kan zijn en tegelijkertijd een bewaker en vertolker van het verleden. Het is een beklijvend ontwerp en een perfecte setting voor filmstudenten. Een oude donkere bakstenen huurkazerne is gerenoveerd en verpakt in een scherm van bakstenen. Het gebouw heeft een consistente textuur: nieuwe bakstenen zijn gemaakt van hetzelfde materiaal als de stenen van het 19e-eeuwse gebouw.

Wienerberger Brick Award 20
Silesia University’s Radio and TV Department in Katowice - Foto: Adriŕ Goula


Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo