Architectuur

Winnaars Wienerberger Brick Award 2016 bekend

Winnaars Wienerberger Brick Award 2016 bekend
De Wienerberger Brick Award is sinds 2004 hét onafhankelijke internationale platform voor topprestaties op het gebied van keramische architectuur. Samen met architecten en architectuurfans brengt Wienerberger om de twee jaar de esthetische en functionele aspecten van keramiek onder de aandacht. De prijs laat ook dit jaar weer zien hoe verrassend en tijdloos keramische architectuur kan zijn. Het gebruik van Wienerberger producten is geen voorwaarde voor deelname.

Op 19 mei 2016 zijn de Brick Awards uitgereikt in de categorieën Woningen, Openbare Gebouwen, Hergebruik, Stedelijke Herontwikkeling en Speciale Oplossingen. In totaal zijn meer dan 600 projecten uit 55 landen ingediend: een record. De onafhankelijke jury had de lastige taak om al deze inzendingen terug te brengen tot 50 nominaties. Uit deze shortlist werden vervolgens door vier gerenommeerde architecten de winnaars gekozen.

Gedeelde hoofdprijs

Dit jaar werden twee projecten bekroond met een gedeelde hoofdprijs. Eén van de hoofdprijzen ging naar het kantoorgebouw 2226 van architect Dietmar Eberle. Het belangrijkste kenmerk van dit gebouw is het energie-concept: er is geen enkele behoefte aan actieve ventilatie, airco of verwarming. Dit wordt mogelijk gemaakt door een bijzondere, keramische binnenmuurconstructie. De tweede winnaar van de hoofdprijs is Huis 1014 in het historische centrum van Granollers (Barcelona). Een fraai voorbeeld van hoe je binnenstedelijk creatief met lege ruimte om kunt gaan. Het Spaanse architectenbureau HARQUITECTS bedacht een langgerekte reeks van afwisselende binnen- en buitenruimten: een privé-woning, een pension, terrassen en atria. Het gebruik van bakstenen geeft een unieke uitstraling, door de combinatie van traditie en modernisme.

Inspiratie uit de natuur

Termieten dienden als inspiratie voor een project uit Vietnam, dat won in de categorie Woningen. De indeling van het gebouw lijkt op het bouwplan van een termietenheuvel: alle gangen, galerieën en kamers komen namelijk samen in één centrale woonkamer. En in de categorie Openbare Gebouwen viel de keuze van de jury op het auditorium van het AZ Groeninge, een ziekenhuis in het Belgische Kortrijk. Ruwe baksteen omhult de fraaie gebogen gevel. "De bakstenen werden verticaal geplaatst om de geplooide kromming van het gebouw te benadrukken", aldus architect Bert Dehullu.

"Ik ben onder de indruk van de kwaliteit en het internationale karakter van de inzendingen dit jaar Zij illustreren hoe keramische architectuur kan leiden tot unieke en toekomstgerichte projecten, zelfs onder extreme klimatologische of ruimtelijke omstandigheden. De innovatieve winnende projecten laten daarnaast ook de gevarieerde toepassingsmogelijkheden van baksteen als bouwmateriaal zien", aldus Heimo Scheuch, CEO van Wienerberger.

Het boek Brick '16

Tegelijk met de uitreiking van de Wienerberger Brick Award is dit jaar voor de zevende keer het boek Brick '16 verschenen. In dit 264 pagina's tellende Engels- en Duitstalige naslagwerk stellen internationale vakcritici de in totaal 50 genomineerde en bekroonde bouwwerken voor. Het boek geeft een overzicht van actuele ontwikkelingen en trends in de internationale keramische architectuur en een opmerkelijk scala aan toepassingen.

Brick '16

Award-winning International Brick Architecture. Uitgeverij CALLWEY, München

ISBN 978-3-7667-2213-3

Ook interessant