Wienerberger Brick Award 2020: Belangrijkste feiten en cijfers

  BE   19 mei 2020 Bron: Wienerberger
Wienerberger Brick Award 2020: Belangrijkste feiten en cijfers
Foto: Utopia - KAAN Architecten, NL - Foto © Delfino Sisto Legnani and Marco Cappelletti
De Wienerberger Brick Award, voor het eerst gelanceerd in 2004, is een tweejaarlijkse, internationaal gerenommeerde architectuurprijs, die innovatieve baksteenarchitectuur in de kijker zet en laat zien hoe gevarieerd en divers keramische producten kunnen zijn bij gebruik voor muren, gevels, daken en bestrating. In juni 2020 zou de Brick Award voor de negende keer worden uitgereikt. Vanwege de coronacrisis werd het evenement echter uitgesteld. Dit zal nu in het najaar van 2020 plaatsvinden onder de vorm van een digitale prijsuitreiking.

Wienerberger Brick Award 2020

Juryleden:

De winnaars van dit jaar worden geselecteerd door een jury van gerenommeerde experts, met vijf architecten uit vijf landen: Helena Glantz, Urban Design (Zweden) Ė winnaar van de Brick Award 2018 in de categorie Building Outside the Box, Toni GironŤs Saderra, Estudi díArquitectura Toni GironŤs (Spanje), Tina Gregoric, Dekleva Gregoric Architects (SIoveniŽ), Mette Kynne Frandsen, Henning Larsen Architects A/S (Denemarken), Jonathan Sergison, Sergison Bates Architects (Verenigd Koninkrijk).

Wienerberger Brick Award 2020
Residence DHK - Architecten- en Ingenieursbureau D'hondt Beyens Goesaert

Genomineerde projecten:

Dit jaar werden 644 projecten uit 55 landen ingediend door 520 architecten. In de aanloop naar de finale werden 50 projecten geselecteerd door een pre-jury. De leden van deze pre-jury waren de architectuurjournalisten Anneke Bokern (Nederland), Christian Holl (Duitsland) en Jonathan Glancey (VK).

Awards:

Aan de prijs is in totaal Ä 29.500 prijzengeld verbonden, verdeeld over de vijf categorieŽn. Een onafhankelijke vakjury van experten garandeert een objectieve selectieprocedure. Wienerberger heeft geen stemrecht bij het jurybesluit. De officiŽle prijsuitreiking vindt plaats in het najaar van 2020. Omwille van de coronacrisis gebeurt dit voor het eerst via de digitale kanalen. De namen van de winnaars worden niet vrijgegeven vůůr het evenement. De Brick Award wordt uitgereikt in vijf categorieŽn. Een van de vijf categoriewinnaars wordt beloond met de Grand Prize 2020. Daarnaast wordt er ook nog een Special Prize uitgereikt.

 • Zich thuis voelen: 11 genomineerden uit Mexico, Spanje, Duitsland, BelgiŽ, Vietnam en ArgentiniŽ
 • Publieke ruimtes delen: 11 genomineerden uit Polen, China, Duitsland, Nederland, BelgiŽ, het Verenigd Koninkrijk en Vietnam
 • Bouwen Ďoutside the boxí: 9 genomineerden uit India, Rwanda, Duitsland, China, Nepal, ArgentiniŽ en Zimbabwe
 • Samen leven: 10 genomineerden uit Rwanda, Iran, Nederland, Bolivia, BelgiŽ, Portugal, ArgentiniŽ en Chili
 • Samen werken: 9 genomineerden uit Nederland, Duitsland, ArgentiniŽ, Oostenrijk en Zuid-Korea

Wienerberger Brick Award 2020
Site Apostolinnen - Architect dmvA Architects - Fotograaf: Bart Gosselin

Het ďBrick 20Ē Boek:

Net als de voorgaande jaren geeft Wienerberger in de marge van de architectuurcompetitie een boek uit, getiteld "Brick 20". Het bevat de 50 projecten op de shortlist, inclusief de winnaars. Daarnaast zijn er vijf essays van de internationale auteurs Hubertus Adam (Duitsland), Aglaťe Degros (BelgiŽ), Job Floris (Nederland), Laura Iloniemi (Finland) en Jana Revedin (Oostenrijk) die dit overzicht van de hedendaagse baksteenarchitectuur vervolledigen. Het boek zet bouwmaterialen uit gebakken klei in de schijnwerpers. Deze zijn tijdloos en passen perfect bij toekomstgerichte en innovatieve architectuur. Het boek wordt uitgegeven in samenwerking met Park Books, en is gepland voor publicatie in het najaar van 2020.

Brick Award ceremonie:

Vanwege het coronavirus is het evenement, dat oorspronkelijk gepland was voor juni, uitgesteld tot het najaar van 2020. Voor het eerst zal de prijsuitreiking onder digitale vorm plaatsvinden. Meer nieuws volgt in juni.

Lees ook:

 • Bouw & Wonen Partners:
 • Recticel
 • Wienerberger
 • Credishop
 • Loxone
 • bouwinfo