Interieur

Brandpreventieorganisaties willen rookmelder verplichten in woningen

Diverse organisaties voor brandpreventie willen een verplichting voor rookmelders in alle woningen. Volgens Rob Baardse, hoofd Preventie bij de Nederlandse Brandwonden Stichting, is het onlogisch dat in nieuwbouwwoningen rookmelders verplicht zijn en in bestaande woningen niet. Nieuwbouwwoningen zijn immers vaak al veiliger.

Niet alleen de Nederlandse Brandwonden Stichting pleit voor een verplichting van de melders in woningen. Ook het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid (Nibra) en de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg & Rampenbestrijding pleiten voor een verplichting. Volgens Lex Schruijer van de Nibra kunnen door een wettelijke verplichting weliswaar wat problemen ontstaan, maar de belangen zijn te groot om de verplichting hier door af te laten ketsen.

Marieke van Daal van de Nationale Brandpreventie Week (NBW) is van mening dat rookmelders in ieder verplicht in huurwoningen moeten. Uit onderzoek blijkt dat de brandweer meestal naar allochtonen of mensen met lage inkomens moet uitrukken. Deze groepen huren vaak. De organisaties willen graag een verplichting omdat branden nog steeds veel dodelijke slachtoffers eisen. Vorig jaar stierven 69 mensen.

Gebaseerd op: Algemeen Dagblad

Ook interessant