Nieuwbouw

Bouwsector ondersteunt de acties van de inspectie

Volgens een bericht in het Belang van Limburg van vandaag zou 9 % van de gecontroleerde bouwbedrijven in Limburg vorig jaar betrapt zijn op zwartwerk. In het totaal zijn er 753 werven gecontroleerd. Bouwunie Limburg wil de cijfer graag in de juiste context plaatsen. Jaarlijks zijn er zo’n 18.000 werven actief in de provincie Limburg. Bij net geen 70 hiervan zijn er dus inbreuken vastgesteld. De bouwsector werkt actief mee aan de acties van de inspectie. Zwartwerk en alle andere vormen van oneerlijke concurrentie in de bouwsector moeten streng en kordaat aangepakt worden. Op nationaal niveau zijn er overlegvergaderingen omtrent gekende misbruiken. Bouwunie Limburg werkt ook actief mee, door malafide aanbiedingen door te spelen aan de bevoegde overheidsdienst SIOD. Tevens helpt Bouwunie op actieve wijze haar leden door hen te wijzen op hun verschillende verplichtingen, bijvoorbeeld wanneer ze een beroep doen op onderaanneming in het algemeen of op buitenlandse onderaannemers in het bijzonder.

Bouwunie Limburg ondersteunt de acties om de grote georganiseerde fraude in de bouw aan te pakken. Hiervoor is het nodig dat de overheid niet enkel kwantitatieve doelstellingen vooropstelt aan de bevoegde inspectiediensten (o.a. meer controles, meer positieve controles, meer, meer meer, ….), maar vooral kwalitatieve doelstellingen eist van haar inspecteurs. Het moet kunnen om nefaste, frauduleuze en deloyale netwerken bloot te leggen en op te doeken, ook al vereist dit van een of meer controleurs dat zij minder dossiers kunnen controleren. Bedoeling is te vermijden dat de inspectie vooral of uitsluitend controles gaat verrichten bij bedrijven die met de beste wil van de wereld met zo veel mogelijk, om niet te zeggen alle, verplichtingen in orde proberen te zijn, maar dan “gepakt” worden omdat bijvoorbeeld hun arbeidsreglement niet in orde is of omdat er een of andere kleinigheid “gevonden” wordt.

Bouwunie Limburg blijft wel vragende partij om de administratieve verplichtingen sterk te vereenvoudigen. Meer nog, telkens er een nieuwe verplichting aan de werkgevers of zelfstandigen in de bouw wordt opgelegd, zou er minstens één, maar liefst meer, verplichtingen geschrapt moeten worden. De bouwbedrijven zijn de bijkomende administratieve verplichtingen immers zat. De overheid moet de bestaande wetgevingen maximaal hanteren om de fraudeurs te pakken en beter gebruikmaken van haar verschillende databanken (door ze beter met elkaar te laten communiceren) om zo nog gerichter te kunnen controleren.

Ook interessant