Nieuwbouw

Actie nodig tegen illegale arbeid in de bouw

Uit recent onderzoek blijkt dat de Belgische bouwsector geconfronteerd wordt met steeds meer buitenlandse bouwvakkers die illegaal in ons land verblijven. Deze arbeiders werken in het zwart aan bodemprijzen en zetten zo de sector onder enorme druk. Om deze illegale praktijken en de deloyale concurrentie die eruit voortvloeit te bestrijden, vraagt de Confederatie Bouw dan ook aan de overheid om hier bijzonder streng tegen op te treden.

Het zijn tegenwoordig vooral Brazilianen die als spotgoedkope werkkrachten op onze Belgische werven proberen werk te vinden. Vaak wordt gebruik gemaakt van een valse Portugese identiteit. België is geliefd omdat de lonen hier hoger liggen dan in het zuiden van Europa. Maar met een startloon dat schommelt tussen 6 en 8 euro per uur in het zwart zorgen deze mensen voor een bikkelharde concurrentie op het terrein. Om van de schrijnende verhalen die achter deze mensenhandel zitten nog maar te zwijgen.

De Confederatie Bouw strijdt al jaren tegen zwartwerk en vraagt dat eindelijk werk wordt gemaakt van middelen die fraude effectief aanpakken. De verplichte elektronische registratie van eenieder die aanwezig is op de bouwplaats, kan hiervoor een prima hulpmiddel zijn. Op bouwplaatsen moet de werkgever een systeem ter beschikking stellen om de aanwezigheid van alle werknemers – ongeacht het paritair comité, het sociaal statuut of het land van herkomst – te registreren. De Confederatie herhaalt nogmaals dat hierover snel wetgevend initiatief moet worden genomen.

De Confederatie is ook voorstander van meer en strengere controles op werven. Overigens wordt ook nu al samengewerkt met de sociale inspectiediensten om misbruiken op doeltreffende wijze aan te pakken. De concurrentiekracht van onze bedrijven, de werkgelegenheid en het imago van de sector staan immers op het spel.

Ook interessant